Μνήμες από την τραγική περιπέτεια που έζησαν 450 παιδιά κάτω των 10 ετών σε 16 χώρες από τα μολυσμένα σοκολατένια αυγά Kinder-έκπληξη, ξύπνησε η νέα σημερινή προειδοποίηση από το RASFF.
H Oλλανδία ενημέρωσε το Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών Αρχών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για μολυσμένο με σαλμονέλα σοκολατένιο κέικ. Πρόκειται για το κέικ Nats Rawline Raw cakes chocolade & hazelnoot, με Barcode 5407005641392, ημερομηνία Best before 19-05-2025 και κωδικό παρτίδας 21224 που εκτός από την Ολλανδία πωλείται και στο Βέλγιο.
Η σχέση της σοκολάτας με τη σαλμονέλα είναι μακρά και επώδυνη. Εκτός από την σχετικά πρόσφατη επιδημία με τα Kinder της Ferrero, να θυμίσουμε τα 33 κρούσματα σαλμονέλας από Βελγική σοκολάτα σε Καναδά και ΗΠΑ το 1985, τα 361 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλωσης το 1987 στη Νορβηγία και τη Φινλανδία που συνδέθηκαν με σοκολάτα μολυσμένη με σαλμονέλα (υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός μολύνσεων ήταν 20.000-40.000) και τα 56 κρούσματα το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Tα περισσότερα θύματα είχε η δηλητηρίαση από σοκολατένιο κέικ στη Νότια Κορέα το 2018 με 1.111 κρούσματα σαλμονέλωσης και ακολουθεί η μαζική σαλμονέλωση από διάφορα προϊόντα με σοκολάτα στη Γερμανία, το 2001 με 538 θύματα. Πολύ πιο πρόσφατα, τον περασμένο Ιούνιο ανακλήθηκαν 1,8 τόνοι σοκολάτας της εταιρείας Clasen Quality Chocolate Inc.των ΗΠΑ με έδρα το Ουισκόνσιν, λόγω παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου.
- Δείτε ακόμη: Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες ανακαλούν τις επικίνδυνες ηλεκτρικές σκούπες δημοφιλούς μάρκας
Η “στενή σχέση” της σοκολάτας με τη σαλμονέλα
Σύμφωνα με μελέτες, η σοκολάτα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας λόγω τριών βασικών παραγόντων. Ο ένας είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και το υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας, που αυξάνουν τη θερμική αντίσταση της σαλμονέλας. Επίσης, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή της σοκολάτας, ενώ θα οδηγούσαν σε εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευαν τη γεύση της. Ένας τρίτος παράγοντας είναι πως, η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι μια παρτίδα προϊόντος σοκολάτας που έχει μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να παραμείνει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διανεμηθεί σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Αυτό εξηγεί γιατί τα ξεσπάσματα που σχετίζονται με τη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε πολλές χώρες. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης. Επιπλέον η σοκολάτα μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τη σαλμονέλα κατά τη διέλευση της από το έντερο.
- Δείτε ακόμη: «Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά»: Τα μπαχαρικά που ανακαλούνται λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων
Η μόλυνση είτε από σαλμονέλα είτε από οποιοδήποτε άλλο βακτήριο, μπορεί να προκύψει οπουδήποτε, για αυτό πρέπει να τηρούνται πιστά οι κανόνες που επιτάσσουν οι εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων. Ακόμη, η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Κυρίως συνίσταται στη βιομηχανία, να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα σοκολάτας που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν θεωρείται τρόφιμο που μπορεί όχι μόνο να μολυνθεί εύκολα από σαλμονέλα αλλά και να προκαλέσει πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις.