Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες

ΑρχικήΟικιακάΠοια είναι η καλύτερη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες
spot_img

του Νίκου Γδοντέλη*


  Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο!

Τα ψάρια αποτελούν διατροφικό θησαυρό, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που συνδυάζει ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα.

Η ψαραγορά όμως πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική αειφορίας για τις θάλασσές μας. Προσέχουμε για να έχουμε ένα πράγμα. Οι ψαράδες μας γνωρίζουν πολύ καλά ποιά είδη και για ποιές χρονικές περιόδους μέσα στο έτος πρέπει να αφήνονται στην ησυχία τους. Πρέπει και ο καταναλωτής να γνωρίζει πως τα ψάρια πρέπει να αλιεύονται μόνο κατά την περίοδο που δεν αναπαράγονται. 

Η κατανάλωση φρέσκου ψαριού έχει αυτόν τον βασικό ΚΑΝΟΝΑ. Αν προτιμάμε ένα είδος ψαριού αυτό δεν σημαίνει πως … δικαιούμαστε να το καταναλώνουμε φρέσκο όλο τον χρόνο. Ο σωστός ”ψαροφάγος” τρώει το κάθε ψάρι στον καιρό του, με κριτήριο όμως την αποφυγή της αναπαραγωγικής του περιόδου. Έτσι το γνωστό σε όλους “κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός του Αύγουστο” είναι φάουλ καραμπινάτο μια και ναι μεν είναι λιπαρός εκείνη την εποχή και εύγευστος (γι’αυτό βγήκε το ρητό), αλλά είναι έτσι γιατί τον Αύγουστο είναι στην αναπαραγωγική του περίοδο.  

Ακολουθούν κάποια βασικά και συνηθισμένα ψάρια, μαζί με τις επιτρεπόμενες περιόδους κατανάλωσης.

Αστακός 
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Οκτώβριος – Ιούλιος

Γαύρος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Γλώσσα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Μάρτιος – Νοέμβριος

Καραβίδα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Κέφαλος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος έως Απρίλιος

Κολιός
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Σεπτέμβριος έως Ιούνιος

Κουτσομούρα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Λαβράκι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Απρίλιος – Δεκέμβριος

Μπακαλιάρος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Ιανουάριος, Μάρτιος –Απρίλιος

Μπαρμπούνι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιος

Σαρδέλα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Φεβρουάριος – Νοέμβριος

Σαυρίδι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Τσιπούρα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος

Φαγκρί
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιο

*Ο Νίκος Γδοντέλης είναι Βιολόγος, MSc Food Science

Δείτε: ΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO. Τι είναι το έλαιο canola, η … κόντρα με το ελαιόλαδο και τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. 

Δείτε:Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται. Η γεύση και η COVID19 έχουν κάτι κοινό. 

Δείτε: Μελέτη για αγελαδινό γάλα πλούσιο σε ω3 λιπαρά. 

Δείτε: Λιγότερη γραφειοκρατία για την επεξεργασία κάνναβης από την επεξεργασία … μαρουλιού! Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Δείτε: Τρόφιμα σε κονσέρβα: είναι υγιεινά; Όλες οι πληροφορίες για θρεπτικότητα, απώλειες σε βιταμίνες και αλλοιώσεις.  

Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.

Δείτε: Κολοκύθια με την κάππαρη στης Κιμώλου τ’ αστραφτερά νερά  

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

 Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία  

Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο  

Δείτε: EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων 


 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο