Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το δημοφιλές τρόφιμο που σας κάνει να γερνάτε γρηγορότερα – Ανάλυση δεδομένων 2.000 ενηλίκων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτό είναι το δημοφιλές τρόφιμο που σας κάνει να γερνάτε γρηγορότερα - Ανάλυση δεδομένων 2.000 ενηλίκων
spot_img

Τα τρόφιμα που επιταχύνουν την βιολογική γήρανση κατά περίπου τέσσερις μήνες.

Ενώ είναι γνωστό ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα συσκευασμένα σνακ δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη μέση μας, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να τα καταναλώνουμε λόγω της ευκολίας τους.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα δεν θα μπορούσαν μόνο να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσής μας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), όπως συσκευασμένα σνακ, ανθρακούχα ποτά, ανασυσκευασμένα προϊόντα κρέατος και στιγμιαία ζυμαρικά, εμφανίζουν σημάδια επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερα από αυτά τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από ομάδα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου IRCCS Neuromed στην Ιταλία, η οποία ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ενήλικες.

Τα UPF είναι συνήθως φορτωμένα με πρόσθετα, τεχνητά χρώματα, γλυκαντικά και συντηρητικά που δεν θα βρίσκατε συνήθως στην κουζίνα του σπιτιού σας. Είναι σοκαριστικό ότι στατιστικά στοιχεία από το 2023 αποκαλύπτουν ότι περίπου το 57% των τροφίμων που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζονται ως υπερ-επεξεργασμένα, αναφέρει το Surrey Live.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η διατροφή περιείχε το υψηλότερο ποσοστό UPF (πάνω από 14% του συνολικού βάρους των τροφίμων που καταναλώθηκαν) παρουσίασαν επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης κατά περίπου τέσσερις μήνες σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα UPFs. Αν και αυτό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, μπορεί να έχει σημαντικό σωρευτικό αποτέλεσμα σε βάθος ετών ή και δεκαετιών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των συμμετεχόντων, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος καταλάμβαναν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) με ένα επιβλητικό ποσοστό 17,6%, με στενή ακολουθία τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα με 14,2% και τα φρουτοποτά όχι πολύ πίσω με 10,9%.

Δείτε ακόμη: Αυτά τα συστατικά τροφίμων καθαρίζουν την κουζίνα στο πι και φι

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο