Στη δημοσιότητα έκθεση για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε Ιταλικά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και κρασί.
Μία μοναδική επισκόπηση της παρουσίας φυτοφαρμάκων σε Ιταλικά προϊόντα, έδωσαν στη δημοσιότητα η Ιταλική περιβαλλοντική Ένωση Legambiente και Ένωση βιολογικών προϊόντων Alce Nero. Η ανάλυση στοιχείων για 5.233 τρόφιμα από συμβατική και βιολογική γεωργία αναδεικνύει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό παράτυπων προϊόντων, ίσο με 1,36%. Ωστόσο, το 41,32% των δειγμάτων έχει ίχνη ενός ή περισσότερων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, με 14,99% ταξινομημένα ως μονοκατάλοιπα και 26,33% ως πολυυπόλειμμα. Αυτά τα στοιχεία εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, δεδομένου ότι η παρουσία περισσότερων υπολειμμάτων σε ένα μόνο δείγμα μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετες και συνεργιστικές επιδράσεις επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.
Τα φρούτα ξεχωρίζουν μεταξύ των κατηγοριών που πλήττονται περισσότερο, με το 74,11% των δειγμάτων να έχουν μολυνθεί από ένα ή περισσότερα υπολείμματα. Ακολουθούν τα λαχανικά με 34,49%. Στα μεταποιημένα προϊόντα το 29,68% έχει πολλαπλά υπολείμματα. Στα δημητριακά η παρουσία φυτοφαρμάκων πρωταγωνιστεί στο ολικής αλέσεως (57,14%) και ακολουθεί το κρασί (46,23%). Τα πιο συχνά ανιχνευόμενα φυτοφάρμακα ανήκουν στις κατηγορίες εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για πιο αυστηρή παρακολούθηση και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Αναλυτικά, τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύονται περισσότερο, με φθίνουσα σειρά, είναι: Acetamiprid, Boscalid, Fludioxonil και Imazalil. Αυτή η εικόνα υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι, παρά τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, το επίπεδο μόλυνσης των τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση παραμένει ακόμη ανησυχητικό. Εμβληματική είναι η περίπτωση δείγματος αποξηραμένης ντομάτας, στο οποίο βρέθηκαν 18 διαφορετικά υπολείμματα και δύο δείγματα ροδάκινου με 13 και 8 υπολείμματα αντίστοιχα.
Η επιδείνωση που καταγράφηκε στον τομέα των φρούτων το 2023 προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ιδιαίτερα δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό των μυκοπαθολογιών. Σύμφωνα με την Legambiente, μεταξύ 2015 και Σεπτεμβρίου 2024, στην Ιταλία υπήρξαν 146 ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, με σημαντική κορύφωση την τελευταία διετία. Αυτό ανάγκασε τους αγρότες να βασίζονται περισσότερο σε μυκητοκτόνα για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.
Ωστόσο, ενθαρρυντικά δεδομένα προκύπτουν στα επεξεργασμένα προϊόντα. Η κατηγορία «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό δειγμάτων χωρίς υπολείμματα. Ακόμη και το κρασί, ένα άλλο κόσμημα στην κορωνίδα της ιταλικής παραγωγής, δείχνει σημάδια βελτίωσης: το ποσοστό των δειγμάτων χωρίς υπολείμματα ανήλθε στο 53,07%, έναντι 48,87% που είχε καταγραφεί πέρυσι.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη, λιγότερο από το 5% η δραστικής ουσία των φυτοφαρμάκων φθάνει στην πραγματικότητα τον στόχο, ενώ το υπόλοιπο διασπείρεται στο περιβάλλον, μολύνοντας το νερό, τον αέρα και το έδαφος, ενώ αποτελεί επίσης σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αγροτών.