Το ζεστό φαγητό που έχει χωριστεί σε μερίδες κατά την αποθήκευση, κρυώνει πιο γρήγορα
Μόλις σβήσαμε το φαγητό στο φούρνο και είναι ανάγκη να φύγουμε… Τι κάνουμε, το βάζουμε απευθείας στο ψυγείο ή το αφήνουμε στον πάγκο με κίνδυνο να βρούν την ευκαιρία τα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν;
Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλοι φορείς συμφωνούν: Το ζεστό φαγητό μπορεί – και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πρέπει – να τοποθετηθεί αμέσως στο ψυγείο, αρκεί να μοιράζεται σε μικρές ποσότητες.
Πώς αποθηκεύουμε με ασφάλεια τα ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταψύξετε το ζεστό φαγητό είναι να το χωρίσετε σε μικρότερες μερίδες που θα κρυώσουν γρήγορα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κόψετε τα ψητά κρέατα και να χωρίσετε τις σούπες σε μπωλ. Εάν είναι δυνατόν, σκεπάστε τα χαλαρά στην αρχή για να διαφύγει ο ατμός πριν τα σφραγίσετε και τα βάλετε στο ψυγείο.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων , είναι ασφαλές να μεταφέρετε ακόμη και ζεστά τρόφιμα απευθείας στο ψυγείο, εφόσον υπάρχει χώρος για να κυκλοφορεί κρύος αέρας γύρω από το φαγητό.
- Δείτε ακόμη: Μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων: Ανακαλούνται συστήματα σιδερώματος της PHILIPS – Σπάει ο ατμολέβητας κατά τη χρήση!
- Δείτε ακόμη: Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το ψεύτικο μαύρο ψωμί
Βάζουμε το ζεστό φαγητό απευθείας στην κατάψυξη;
Ιδανικά, όχι. Όσο πιο γρήγορα παγώνει το φαγητό, τόσο μικρότεροι και λιγότερο ενοχλητικοί θα είναι οι παγοκρύσταλλοι του, βοηθώντας το να διατηρήσει περισσότερο τη δομή του καθώς ξεπαγώνει. Αφήστε τα πρώτα στο ψυγείο.
Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;
Ξεκινάμε, λοιπόν, έχοντας στο μυαλό μας το εξής: Μπορούμε να καταψύξουμε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην συγκαταλέγονται ανάμεσα στα τρόφιμα εκείνα που, όταν μαγειρεύονται, «πίνουν» νερό όπως π.χ. οι πατάτες, τα ζυμαρικά ή το ρύζι (εκτός κι αν το ρύζι αποτελεί μέρος κάποιου άλλου πιο σύνθετου φαγητού π.χ. βρίσκεται μέσα σε γεμιστά ή γιουβαρλάκια). Αυτό, καλό είναι να το αποφεύγουμε επειδή όταν τα αποψύξουμε, η σύστασή τους θα είναι απλά… χάλια! Βλέπετε, το νερό που θα έχουν ρουφήξει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θα παγώσει και στη συνέχεια, όταν ξεπαγώσει, απλά θα φύγει από μέσα τους χαρίζοντάς τους την –διόλου λαχταριστή– υφή του σφουγγαριού!
- Δείτε ακόμη: Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου: Ακατάλληλο τρόφιμο; Θα αποζημιωθείς και για ηθική βλάβη από την παρασκευάστρια εταιρεία
- Δείτε ακόμη: Το υγιεινό σνακ με τα αντιγηραντικά θρεπτικά συστατικά που θα σας κάνει να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι
Τελικά, ποια φαγητά μπορούν, αν μπουν στην κατάψυξη, να διατηρήσουν τη νοστιμιά τους (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτής); Τα κρέατα, τα πουλερικά, αλλά και τα λαχανικά ή τα ψάρια με μεγαλύτερες απώλειες, όμως, όσον αφορά τη γεύση τους. Μάλιστα, αν τα φαγητά αυτά είναι μαγειρεμένα σε σάλτσα, τότε, το υγρό στοιχείο που τα περιβάλει, δρα προστατευτικά και δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα να ξεράνει π.χ. το κρέας. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως τόσο οι ζωμοί, όσο και οι σούπες ή οι σάλτσες (με ντομάτα ή ακόμα και με κιμά) αποτελούν πρώτης τάξης φαγητά για κατάψυξη, μια και όταν αποψυχθούν, διατηρούν κατά πολύ αναλλοίωτη την αρχική γεύση και τη σύστασή τους. Μαζί με αυτά και…
- Τα μαγειρευτά κρέατα (ιδίως αυτά που περιέχουν σάλτσα)
- Το παστίτσιο, αλλά και τα λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά, αλλά δεν μας πειράζει και τόσο)
- Τα μπιφτεκάκια και οι κεφτέδες (καλύτερα αν είναι ωμά, αλλά μπορούμε να τα καταψύξουμε ακόμα και μαγειρεμένα)
- Τα φασολάκια και ο αρακάς
- Τα όσπρια
- Τα γεμιστά και οι ντολμάδες
- Οι κρέπες (γεμιστές και μη)
- Το κέικ και τα μπισκότα και, φυσικά, το ψωμί, το οποίο αν μετά την κατάψυξη μπει και λίγο στο φούρνο θα μοιάζει φρεσκότατο (στο φούρνο θα πρέπει να μπει αφού ξεπαγώσει)!