Συνολικά 50 άτομα προσβλήθηκαν από τον E. coli O145 που ξέσπασε στο σχολείο
Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από επιδημία E. coli O145 στην Ισλανδία έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχεδόν 50, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της χώρας.
Η επιδημία ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν το πρώτο παιδί από το νηπιαγωγείο Mánagarði στην περιοχή Vesturbær του Ρέικιαβικ, επιβεβαιώθηκε ότι είχε λοίμωξη που προκλήθηκε από την τοξίνη Shiga E. coli (STEC). Την ίδια ώρα, άλλα δύο παιδιά από το ίδιο νηπιαγωγείο νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα. Το σχολείο έκλεισε προσωρινά. Μέχρι τα μέσα της επόμενης ημέρας, ο αριθμός των κρουσμάτων είχε φτάσει τα 10.
Η Υγειονομική Επιθεώρηση του Ρέικιαβικ πραγματοποίησε επιτόπια επιθεώρηση στο σχολείο και εκπρόσωποι του Επιδημιολογικού Τμήματος επικοινώνησαν με τους γονείς για να ελέγξουν την κατανάλωση τροφής και το χρονοδιάγραμμα των συμπτωμάτων για να βρουν την πηγή της μόλυνσης.
- Δείτε ακόμη: Συμβουλές για να μην… «παίξεις στην ρουλέτα» την υγεία των καλεσμένων σου στο γιορτινό τραπέζι
- Δείτε ακόμη: Αναστάτωση με τα κόκκαλα μάσησης που προκαλούν ψυχωσικά συμπτώματα σε σκυλάκια – Τι προτείνουν οι κτηνίατροι
Συνολικά 49 άτομα διαγνώστηκαν με λοίμωξη STEC στο ξέσπασμα, εκ των οποίων τα 45 ήταν παιδιά στο νηπιαγωγείο. Άλλοι ασθενείς ήταν ένας υπάλληλος, το παιδί ενός υπαλλήλου και δυο συγγενείς παιδιών.
Οι ασθενείς εμφάνισαν από ήπια διάρροια έως σοβαρή ασθένεια που απαιτούσε νοσηλεία και αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Δώδεκα παιδιά διαγνώστηκαν με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), πέντε εισήχθησαν στην εντατική και δύο χρειάστηκαν θεραπεία αιμοκάθαρσης.
Στην αρχή της έρευνας, φάνηκε η υποψία ότι η πηγή μόλυνσης ήταν κιμάς που σερβίρεται στο νηπιαγωγείο στις 17 Οκτωβρίου.
Δείτε ακόμη: «Άκρως παραπλανητική!» – Έκοψαν διαφήμιση για μακαρόνια χωρίς γλουτένη από την τηλεόραση
Η ανάλυση δειγμάτων στο Matís, μια κρατική ερευνητική εταιρεία, επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ορότυπος, E. coli O145, βρέθηκε τόσο σε δείγματα κοπράνων από παιδιά προσχολικής ηλικίας όσο και σε δείγμα από κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κιμά που χρησιμοποιήθηκε στο γεύμα. Η αλληλουχία αποκάλυψε ότι η προέλευση ήταν η ίδια. Το STEC δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από άλλα τρόφιμα στο σημείο.
Δείτε ακόμη: Έξυπνοι τρόποι για να εξαφανίσεις τον λεκέ από κόκκινο κρασί!
Δείτε ακόμη: Κάνε ερωτήσεις – καλλιεργείς συμπάθειες: Μελέτη του Χάρβαρντ
Εκδόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις σχετικά με το πότε τα παιδιά και οι σχετικές επαφές μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο ή στην εργασία. Το νηπιαγωγείο άνοιξε ξανά στις 5 Νοεμβρίου και όταν είχαν περάσει έξι εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης, τα περισσότερα παιδιά είχαν επιστρέψει.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο χειρισμός του μοσχαρίσιου κιμά από το νηπιαγωγείο κατά το μαγείρεμα ήταν ανεπαρκής. Η τελική έκθεση ετοιμάζεται και θα δημοσιευθεί αργότερα.
Το κρέας ήταν ανάμεικτος κιμάς μοσχαρίσιου και προβάτου από μια εταιρεία που ονομάζεται Kjarnafæði. Δεν πωλήθηκε σε γενική πώληση αλλά σε μεγαλύτερες κουζίνες, όπως εστιατόρια, καντίνες και νηπιαγωγεία.
Η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (MAST) επικοινώνησε με την εταιρεία όταν τα στοιχεία έδειχναν το κρέας. Την ίδια ημέρα, η επιχείρηση ενημέρωσε όλα τα μέρη ότι έλαβε κιμά από την ίδια παρτίδα παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο. Δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένες αναφορές λοιμώξεων μεταξύ άλλων καταναλωτών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
- Δείτε ακόμη: Γιατί οι άνθρωποι τρώνε γιαούρτι;