Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

14χρονη έχασε τη ζωή της από λάχανο γεμάτο φυτοφάρμακα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων14χρονη έχασε τη ζωή της από λάχανο γεμάτο φυτοφάρμακα
spot_img

Το έκοψε από το χωράφι το οποίο είχε ψεκάσει ο ίδιος της ο θείος!

Τα φυλλώδη λαχανικά λέγεται ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα είναι επιρρεπή σε υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, τα οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αυτό αποδεικνύει και το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Sri Ganganagar, της Ινδίας όπου ένα 14χρονο κορίτσι πέθανε μετά την κατανάλωση λάχανου από το χωράφι της, το οποίο ψεκάστηκε με φυτοφάρμακα.

Το κορίτσι φέρεται να έφαγε το φύλλο του λαχανικού κόβοντάς το απευθείας από το παρτέρι. Λίγα δευτερόλεπτα μετά άρχισε να αισθάνεται ναυτία, επέστρεψε στο σπίτι και καθώς η υγεία της χειροτέρευε εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου και πέθανε το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο θείος της κοπέλας είχε ψεκάσει με φυτοφάρμακο τα λάχανα που καλλιεργούσαν στο χωράφι, γεγονός που έγινε και η αιτία της ασθένειας και του θανάτου της. Σύμφωνα με την αστυνομία, η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο πατέρας του κοριτσιού, Ashwini Kumar, κατέγραψε υπόθεση στις 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με μια έκθεση του International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences σχετικά με τη χρήση εντομοκτόνων και την αντίληψη των αγροτών για την καλλιέργεια λάχανου σε εννέα περιοχές της Karnataka, στην Ινδία, η παραγωγή του συγκεκριμένου λαχανικού είναι χαμηλή γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην έντονη παρουσία εντόμων. Τα έντομα από μόνα τους προκαλούν απώλεια απόδοσης 40% έως 100% ετησίως. Η έκθεση αναφέρει επίσης τα πιο κοινά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λάχανου, όπως το Phenthoate, το Profenofos, το Chlorpyrifos, το Acephate, το Monocrotophos, το Dichlorvos και το Quinalphos.

Οι παρενέργειες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα λαχανικά

Οι πιο συχνές παρενέργειες σε περίπτωση κατάποσης αυτών των φυτοφαρμάκων περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετος, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Εκτός από αυτά προκαλούν επίσης νευρολογικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη και σύγχυση. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα όπως δύσπνοια, βήχας, συριγμό και ερεθισμό των πνευμόνων και του λαιμού σε περίπτωση εισπνοής. Προκαλούν επίσης ερεθισμό του δέρματος και των ματιών όπως αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, ερυθρότητα και κνησμό. Η παρατεταμένη έκθεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος. Επίσης εξασθενούν το ανοσοποιητικό, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η Environmental Working Group (EWG) κυκλοφόρησε το “Dirty Dozen“, τη δωδεκάδα δηλαδή με τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πολύ μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Η λίστα περιλαμβάνει τις φράουλες, το σπανάκι, το λάχανο, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, οι πιπεριές, τα κεράσια και τα πράσινα φασολάκια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο