Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατατάκια με καρκινογόνο ακρυλαμίδιο – Τα ευρήματα αναλύσεων σε 29 μάρκες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠατατάκια με καρκινογόνο ακρυλαμίδιο - Τα ευρήματα αναλύσεων σε 29 μάρκες
spot_img

Τα ανησυχητικά ευρήματα της Il Salvagente.

Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, δημοσίευσε στο πρώτο τεύχος του χρόνου τα αποτελέσματα των ερευνών της σε 29 δείγματα τσιπς πατάτας.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς σε ορισμένα από αυτά εντοπίστηκε σε υψηλή ποσότητα το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο.

Τα πατατάκια είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ακρυλαμίδιο τρόφιμα, με επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (μg/kg) σε ορισμένες μάρκες. Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή το ακρυλαμίδιο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο της ομάδας 2Α από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο, ιδίως στα νεφρά και στο ενδοκρινικό σύστημα. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ακρυλαμίδιο, όπως τα πατατάκια, ως μέτρο προφύλαξης.

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής δοκιμής στα 29 πατατάκια από πατάτες, καλαμπόκι και άλλα λαχανικά, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου που βρέθηκαν κυμαίνονται από δείγματα όπου πρακτικά απουσιάζει (κάτω από το loq, το όριο ποσοτικού προσδιορισμού – 3 mgc/kg – στα τσιπς κόκκινης φακής Cipster και 9 mcg/kg στα Fonzies) έως κορυφές που σχεδόν φτάνουν την κατευθυντήρια τιμή που υποδεικνύει η ΕΕ – 750 mcg/kg -, όπως τα κλασικά τσιπς της Carrefour με 730 μικρογραμμάρια ανά κιλό.

Εκτός από την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην τελική βαθμολογία της μελέτης, το είδος του λαδιού (το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας), οι αρωματικές ύλες, οι συνθετικές χρωστικές και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά είχαν επίσης αντίκτυπο στις βαθμολογίες.

Πρόσθετα όπως το Ε621 (γλουταμινικό μονό νάτριο), το οποίο σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου», συνδέοντας παθήσεις (πονοκέφαλος, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ινσουλίνη) με την ευρεία χρήση του γλουταμινικού στην εν λόγω κουζίνα, το Ε627 (γουανυλικό νάτριο), η συσσώρευση του οποίου στον οργανισμό σχετίζεται με παθολογίες όπως η αρθρίτιδα της ουρικής αρθρίτιδας- το Ε631 (ινοσινικό νάτριο), το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παρόμοιες με το γουανυλικό, βαθμολογήθηκαν επίσης αρνητικά

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι φανερό πλέον ότι ακόμα και οι ειδήσεις στο διαδίκτυο δεν έχουν καμία διαφάνεια.
    Ποιος ο λόγος για μια τέτοια δημοσίευση χωρίς να αναφέρονται οι 29 κωδικοί προϊόντων που έγιναν οι έλεγχοι;
    Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η βιομηχανία τροφίμων είναι σίγουρο ότι έχει ενταχθεί στο σχέδιο μείωσης του πληθυσμού και απ’ ότι φαίνεται το κάνει με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα αρκετά σιωπηλά..

  2. Τα προϊόντα όμως, δεν μας είπατε, ποια είναι.
    Ότι μας ταΐζουν καρκίνο και νοσήματα, το έχουμε καταλάβει χρόνια τώρα.
    Καθώς και ότι τα πρόστιμα, που επιβάλουν, είναι γελοία για τις πολυεθνικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο