Οι εταιρείες τροφίμων να αναγράφουν λεπτομερώς και με σαφήνεια τα συστατικά που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους
Σε ένα άτομο με τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ένα συστατικό μιας τροφής, συνήθως μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται αλλεργιογόνο, προκαλώντας μερικές φορές μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαμπουάν, conditioner, after shave ακόμη και παιδικά αρώματα στη λίστα καλλυντικών του RAPEX που επηρεάζουν τη γονιμότητα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aυτή την ώρα της ημέρας πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας για να έχουμε υγεία και μακροζωία – Μελέτη
Εάν έχετε τροφική αλλεργία, ο πιο κοινός μηχανισμός είναι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει έναν τύπο αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτή η κατηγορία αντισωμάτων συνδέεται με ανοσοκύτταρα που ονομάζονται ιστιοκύτταρα και βασεόφιλα που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα σας. Όταν εκτίθεστε στο τροφικό αλλεργιογόνο, αυτό προσκολλάται στα IgE αντισώματα. Αυτή η δέσμευση σηματοδοτεί τα ανοσοκύτταρα να απελευθερώσουν ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα, όπως πρήξιμο των χειλιών, κνίδωση και δύσπνοια. Αυτό συμβαίνει περίπου εντός 30 λεπτών μετά την έκθεση. Το πιο σοβαρό είδος αντίδρασης ονομάζεται αναφυλαξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και πιθανώς θάνατο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Από τα γήπεδα στην εντατική και την αιμοκάθαρση – Πώς το μολυσμένο μαρούλι άλλαξε για πάντα τη ζωή ενός 10χρονου
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απολύτως απαραίτητο οι εταιρείες τροφίμων να αναγράφουν λεπτομερώς και με σαφήνεια τα συστατικά που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους.
Αυτή ήταν που παρέλειψε να κάνει η εταιρεία λιανικής Dierbergs στον έτοιμο πουρέ με την εμπορική επωνυμία «Premium Home-Style Mashed Potatoes», με αποτέλεσμα ο μη δηλωμένος σίτος να αποτελεί απειλεί για καταναλωτές με αλλεργία στο συγκεκριμένο συστατικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο κινεζικός ιός HMPV έφθασε στην Ελλάδα – Στη ΜΕΘ άνδρας 71 ετών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά τα ποτά προκαλούν 2,2 εκ. νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκ. καρδιαγγειακών παθήσεων κάθε χρόνο
Το προϊόν ανακλήθηκε άμεσα και αφαιρέθηκε από τα ράφια των καταστημάτων.
Ωστόσο καθώς είχε διανεμηθεί σε δεκάδες καταστήματα οι καταναλωτές οφείλουν να ελέγξουν τα ντουλάπια τους και να το απορρίψουν εφόσον το αναγνωρίσουν από τον αριθμό ετικέτας 92 στην κάτω αριστερή γωνία ακριβώς πάνω από τον κωδικό UPC, και εφόσον βέβαια είναι αλλεργικοί.
Η τροφική αλλεργία στα σιτηρά
Η αλλεργία στα σιτηρά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, κυρίως λόγω των ευρέων αποκλεισμών που επιφέρει στο διαιτολόγιο. Καθώς η αλλεργία στο σιτάρι αντανακλάται και στα υπόλοιπα δημητριακά (βρώμη, σίκαλη, κριθάρι), αλλά και επειδή μικροποσότητες από αλεύρι σιτηρών υπάρχουν σε αναρίθμητα συσκευασμένα προϊόντα, ο αλλεργικός ασθενής είναι αναγκασμένος να ακολουθεί περιοριστική δίαιτα, με πολύπλευρες συνέπειες στην ποιότητα ζωής. Η συχνή συνύπαρξη και τροφικής αλλεργίας σε γάλα ή/και αυγό είναι λογικό ότι επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα.
Παρότι το πιο προβεβλημένο αλλεργιογόνο των σιτηρών αφορά τη γλουτένη, η πραγματικότητα είναι ότι τα σιτηρά έχουν πολυάριθμα αλλεργιογόνα, περισσότερα από 30, τα οποία μάλιστα είναι ανθεκτικά στο ψήσιμο ή το μαγείρεμα. Έτσι, μπορούν να προκαλέσουν σχετικά ισχυρές αντιδράσεις σε περιπτώσεις τυχαίας έκθεσης του ασθενούς, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην φάτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!» – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για πρακτικές με θανατηφόρες συνέπειες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σύνδρομο λυκανθρώπου» – Συναγερμός για τα μολυσμένα μασητικά κόκκαλα σκύλων που προκαλούν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές
Σήμερα, στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος προϊόντων με υποκατάστατα σιτηρών, στην κατάλληλη επιλογή των οποίων μπορεί να σας καθοδηγήσει ο γιατρός σας. Δυστυχώς, ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι και η εμπορική προώθηση υβριδίων δημητριακών (πχ ντίνκελ, σπελτ, ζέα) ως ‘υποαλλεργικά’. Τα είδη αυτά είναι απολύτως ακατάλληλα για τους αλλεργικούς ασθενείς, καθώς τυπικά προκαλούν αντιδράσεις στους αλλεργικούς ασθενείς σε σιτηρά.
Η τροφική αλλεργία στα σιτηρά συνήθως εγκαθίσταται στη βρεφική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Στα μεγαλύτερα παιδιά πάντως, και ιδιαίτερα στην εφηβεία, μπορεί να παρουσιαστεί ένας ειδικός τύπος αλλεργίας στα σιτηρά, όπου οι αλλεργικές αντιδράσεις πυροδοτούνται μόνο αν συνδυάζεται η κατανάλωσή τους με κάποια μορφή άσκησης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.