Η εταιρεία ανάκλησης ανήκει σε επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής που τροφοδοτούν εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ
Πέντε προϊόντα γιαουρτιού και τζατζικιού ανακαλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και εστιατόρια και ταβέρνες εξαιτίας πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι νέοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορείτε να φάτε ωμό σπανάκι;
Η εταιρεία ανάκλησης είναι η Grecian Delight/Kronos of Elk Grove Village, Illinois, την οποία έχουν επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής που τροφοδοτούν εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο πρόστιμο σε ΑΒ Βασιλόπουλος για θέμα ασφάλειας τροφίμων
Τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι:
- σάλτσα Τζατζίκι Grecian Delight που είναι συσκευασμένη σε κουβά 1.7 kg με κωδικό 07365000286 και αριθμούς παρτίδας 4303 και 4304. Υ
- σάλτσα Sysco Classic Tzatziki που είναι επίσης συσκευασμένη σε κουβά 1.7 kg με κωδικό 074865886277 και αριθμό παρτίδα 110124
- US Foods Chef’s Line Greek Yogurt Tzatziki που συσκευάζεται σε κουβά 1,8 kg, με κωδικό 758108679962 και αριθμό παρτίδας 4303.
- Nick The Greek Tzatziki Pail σε δοχεία των 19 kg με κωδικό 075365177787 και αριθμό παρτίδας 4305.
- Nick The Greek Spicy Yogurt Pail, συσκευασμένο σε δοχεία των 19 kg με κωδικό 10075365177756 και αριθμό παρτίδας είναι 4305.
Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν πωλήθηκαν σε αυτές τις πολιτείες: Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Φλόριντα, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Μισισιπή, Βόρεια Καρολίνα, Νιου Τζέρσεϊ, Νεβάδα, Νέα York, Ohio, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas, Virginia και Ουισκόνσιν.
Τι πρέπει να κάνουν εστιάτορες, έμποροι και καταναλωτές
Όπως συμβαίνει με όλες τις ανακλήσεις τροφίμων, συνιστάται στους καταναλωτές να διακόψουν τη χρήση των επηρεαζόμενων προϊόντων ακόμα κι αν φαίνονται ή μυρίζουν ασφαλή για φαγητό.
Οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του τα προϊόντα που ανακαλούνται παρακαλείται να μην τα πουλήσει, να τα σερβίρει ή να τα διανείμει.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να απολυμάνουν επιμελώς οποιαδήποτε επιφάνεια, σκεύη ή δοχεία που έχουν έρθει σε επαφή με τα προσκρουόμενα προϊόντα.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον τόπο αγοράς για να δουν εάν τα προϊόντα που ανακαλούνται μπορούν να επιστραφούν για επιστροφή χρημάτων ή πρέπει να τα απορρίψουν και να βεβαιωθούν ότι δεν είναι προσβάσιμα από ανθρώπους, παιδιά, κατοικίδια και άγρια ζώα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μουχλιάζουν τα μαλλιά αν κοιμηθούμε χωρίς να τα στεγνώσουμε;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου έτοιμου πουρέ από τα ράφια των σούπερ μάρκετ – Περιέχει απειλητικό για την υγεία συστατικό
Κίνδυνοι για την υγεία
Η ανακοίνωση ανάκλησης δεν ανέφερε εάν έχουν αναφερθεί ασθένειες ή τραυματισμοί σε σχέση με την κατανάλωση των ανακληθέντων προϊόντων. Ωστόσο, οποιοσδήποτε καταναλωτής εμφανίζει συμπτώματα μετά από επαφή με το επηρεασμένο προϊόν θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην φάτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!» – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για πρακτικές με θανατηφόρες συνέπειες
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι, που εμφανίζονται έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.