Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναρπαστική ανακάλυψη: Ζάχαρη αντί για αντιβιοτικά για ασθένειες αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

ΑρχικήΕπιστήμηΣυναρπαστική ανακάλυψη: Ζάχαρη αντί για αντιβιοτικά για ασθένειες αγελάδων γαλακτοπαραγωγής
spot_img

Νέα θεραπεία για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με μελέτη.

Ένα συμπυκνωμένο διάλυμα ζάχαρης θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αντιβιοτικά στη θεραπεία μιας κοινής λοίμωξης στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Penn State. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό  Frontiers in Veterinary Science .

Η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από τα αντιβιοτικά και τελικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της μικροβιακής αντοχής τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, δήλωσε ο Adrian Barragan, αναπληρωτής καθηγητής ερευνών και κτηνίατρος στο Penn State και συν-επικεφαλής της εργασίας.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιολογική γαλακτοκομική βιομηχανία όπου η χρήση αντιβιοτικών είναι περιορισμένη, πρόσθεσε, και μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τη χρήση σκευασμάτων με βάση τη ζάχαρη για λοιμώξεις της μήτρας, όπως η ενδομητρίτιδα.

«Η ασθένεια είναι μια λοίμωξη της μήτρας που εμφανίζεται μετά τον τοκετό και είναι μία από τις κορυφαίες ασθένειες που επηρεάζουν τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Erika Ganda, επίκουρη καθηγήτρια μικροβιωμάτων τροφίμων στο Penn State και συν-επικεφαλής συγγραφέας στο μελέτη. «Θεραπεύουμε τις αγελάδες με αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ευημερία τους, ακολουθώντας αυστηρές περιόδους αναμονής για την αποφυγή υπολειμμάτων στο γάλα. Η ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανθεκτικών βακτηρίων που μπορούν να επηρεάσουν τους εργάτες των αγροκτημάτων, τις οικογένειες και τις κοινότητες. Η μικροβιακή αντοχή στους ανθρώπους και τα ζώα, είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, επομένως ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να δοκιμάσει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς αντιβιοτικά έναντι του τρέχοντος χρυσού προτύπου για τη θεραπεία αυτής της διαδεδομένης ασθένειας».

Η μελέτη συνέκρινε δύο θεραπείες για μια κοινή λοίμωξη της μήτρας, που ονομάζεται κλινική μητρίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Η πάθηση συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση συστηματικών αντιβιοτικών, όπως το κεφτιοφούρ, τα οποία είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της πάθησης, αλλά μπορεί να συμβάλλουν στην αυξανόμενη αντιμικροβιακή αντοχή σε ζώα που παράγουν τρόφιμα.

«Αναζητούμε εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τη μητρίτιδα χωρίς να βασιζόμαστε σε αντιβιοτικά», είπε ο Barragan. «Κάναμε δύο βασικές ερωτήσεις όταν μελετούσαμε μια εναλλακτική λύση: Θεραπεύονται τα ζώα με αυτή τη θεραπεία; Και τα ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έχουν παρόμοια απόδοση; Αν και η εναλλακτική θεραπεία είχε το ίδιο ποσοστό κλινικής ίασης με τα αντιβιοτικά, η απάντηση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη όσο αναμενόταν, καθώς η απόδοση μεταξύ των ομάδων θεραπείας διέφερε ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη χρήση ενδομήτριας δεξτρόζης, ενός διαλύματος ζάχαρης, ως πιθανή εναλλακτική θεραπεία. Η δεξτρόζη έχει μελετηθεί εκτενώς σε κλινική έρευνα σε ζώα και ανθρώπους για την ικανότητά της να πλασμολύει επιβλαβή βακτήρια, ουσιαστικά το ισχυρό διάλυμα ζάχαρης τραβάει το νερό από τα βακτήρια, προκαλώντας το στέγνωμα και το θάνατο, εξήγησε ο Barragan. Η προσέγγιση είχε δείξει κάποια υπόσχεση για την επούλωση των ανθρώπινων πληγών, αλλά προηγούμενες μελέτες σε βοοειδή απέδωσαν μικτά αποτελέσματα.

«Ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα βρίσκαμε θετικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε να διαπιστώσουμε ότι και οι δύο θεραπείες λειτουργούσαν παρόμοια για ήπιες περιπτώσεις μητρίτιδας», είπε ο Barragan. «Ήταν μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη».

Για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της δεξτρόζης, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής στην κεντρική Πενσυλβάνια. Έγραψαν 77 αγελάδες που είχαν διαγνωστεί με κλινική μητρίτιδα και τις χώρισαν σε δύο ομάδες θεραπείας: ενδομήτρια δεξτρόζη ή συστηματική κεφτιοφούρη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάρρωση των αγελάδων και ανέλυσαν τις μικροβιακές κοινότητες της μήτρας χρησιμοποιώντας προηγμένη αλληλουχία DNA για να κατανοήσουν καλύτερα τη συνολική υγεία των μικροβιωμάτων τους.

Αν και το μέγεθος του δείγματος δεν ήταν ιδανικό για την αξιολόγηση του ποσοστού κλινικής ίασης, είπε ο Barragan, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι και οι δύο θεραπείες είχαν παρόμοια ποσοστά κλινικής ίασης, πράγμα που σημαίνει ότι η δεξτρόζη θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντιβιοτικά στη θεραπεία περιπτώσεων ήπιας μητρίτιδας.

Επιπλέον, η ανάλυση των μικροβιωμάτων των αγελάδων αποκάλυψε ότι η δεξτρόζη δεν διαταράσσει σημαντικά τη βακτηριακή ισορροπία των βακτηρίων στην αναπαραγωγική οδό, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τις μικροβιακές κοινότητες και ενδεχομένως να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία της αγελάδας, εξήγησε ο Ganda.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του πλήρους δυναμικού της δεξτρόζης ως εναλλακτικής της θεραπείας με αντιβιοτικά, είπε ο Barragan, αλλά μια μέρα αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και στη θεραπεία ανθρώπων.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να ισχύουν για αναπαραγωγικές ασθένειες στην ανθρώπινη ιατρική», είπε. «Στην πραγματικότητα, εμπνευστήκαμε από την ιατρική βιβλιογραφία και τις θεραπείες πληγών με βάση τη ζάχαρη για ανθρώπους».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο