Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η χρήση μελατονίνης για τον ύπνο αυξάνεται, παρά τις πιθανές βλάβες στην υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ χρήση μελατονίνης για τον ύπνο αυξάνεται, παρά τις πιθανές βλάβες στην υγεία
spot_img

Όλο και περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν μελατονίνη για να κοιμηθούν, όμως μερικοί από αυτούς μπορεί να την χρησιμοποιούν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, όπως έχει διαπιστώσει μια νέα μελέτη.

Ενώ η συνολική χρήση μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθεί να είναι “σχετικά χαμηλή”, η μελέτη “τεκμηριώνει μια σημαντική πολαπλάσια αύξηση στη χρήση μελατονίνης τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε η ειδικός ύπνου Rebecca Robbins.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό JAMA, διαπίστωσε ότι μέχρι το 2018 οι Αμερικανοί έπαιρναν περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας μελατονίνης σε σχέση με αυτή που λάμβαναν μια δεκαετία νωρίτερα. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στον ύπνο, μπορεί να έχει αυξήσει περαιτέρω την ευρεία εξάρτηση από τα βοηθήματα ύπνου, δήλωσε η Ρόμπινς.

«Η λήψη βοηθημάτων ύπνου έχει συνδεθεί σε μελέτες με την ανάπτυξη άνοιας και πρώιμης θνησιμότητας», είπε. Η μελατονίνη έχει συνδεθεί με κεφαλαλγία, ζάλη, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, υπνηλία, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, ευερεθιστότητα και ήπιο άγχος, κατάθλιψη και τρόμο, καθώς και ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα και να προκαλέσει αλλεργίες. Ενώ η βραχυπρόθεσμη χρήση για jet lag, για εργαζόμενους σε βάρδιες και για ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν φαίνεται να είναι ασφαλής, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια είναι άγνωστη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Μεγαλύτερη δόση, λίγη νομοθεσία

Από το 2006, ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο υποσύνολο ενηλίκων λαμβάνουν ποσότητες μελατονίνης που υπερβαίνουν κατά πολύ τη δόση των 5 χιλιοστόγραμμα την ημέρα που χρησιμοποιείται συνήθως ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, τα χάπια προς πώληση μπορεί να περιέχουν επίπεδα μελατονίνης που είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που διαφημίζονται στην ετικέτα. Σε αντίθεση με τα φάρμακα και τα τρόφιμα, η μελατονίνη δεν ρυθμίζεται πλήρως από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οπότε δεν υπάρχουν ομοσπονδιακές απαιτήσεις ότι οι εταιρείες δοκιμάζουν χάπια για να βεβαιωθούν ότι περιέχουν την ποσότητα της διαφημιζόμενης μελατονίνης.

“Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η περιεκτικότητα σε μελατονίνη σε αυτά τα ανεξέλεγκτα, εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα μελατονίνης κυμαινόταν από – 83% έως +478% του περιεχομένου στην ετικέτα”, δήλωσε η Robbins. “Ούτε υπάρχουν απαιτήσεις ότι οι εταιρείες δοκιμάζουν τα προϊόντα τους για επιβλαβή κρυμμένα πρόσθετα σε συμπληρώματα μελατονίνης που πωλούνται σε καταστήματα και στο διαδίκτυο. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι το 26% των συμπληρωμάτων μελατονίνης περιείχε σεροτονίνη, “μια ορμόνη που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα”, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, ένα τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.“Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την καθαρότητα της μελατονίνης που είναι διαθέσιμη “, δήλωσε ο Ρόμπινς.

Η λήψη υπερβολικής σεροτονίνης συνδυασμένη με φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την ημικρανία και μελατονίνη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αντίδραση του φαρμάκου. Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγος και διάρροια, ενώ μια πιο σοβαρή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ακαμψία, πυρετό, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Είναι ορμόνη, όχι βότανο.

Επειδή αγοράζεται νόμιμα, οι ειδικοί λένε ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη μελατονίνη ως φυτικό συμπλήρωμα ή βιταμίνη. Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που δημιουργείται από την επίφυση, που βρίσκεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος για να ρυθμίσει τους κύκλους ύπνου του σώματος.”Υπάρχει μια άποψη ότι αν είναι φυσικό, τότε δεν μπορεί να βλάψει”, δήλωσε η Ρόμπινς στο CNN. “Η αλήθεια είναι, ότι απλά πραγματικά δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μελατονίνης μακροπρόθεσμα, για ενήλικες ή παιδιά.”

Μια άλλη πραγματικότητα: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ενώ η χρήση μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ύπνου εάν χρησιμοποιηθεί σωστά – λαμβάνοντας τη τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα – αλλά το πραγματικό όφελος είναι μικρό.

«Όταν οι ενήλικες πήραν μελατονίνη, αυτό μείωσε το χρόνο που τους πήρε να κοιμηθούν κατά τέσσερα έως οκτώ λεπτά», δήλωσε στο CNN η Δρ Cora Collette Breuner, καθηγήτρια στο τμήμα παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τον περασμένο Μάρτιο.”Έτσι, για κάποιον που χρειάζεται ώρες για να κοιμηθεί, ίσως το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να κλείσει τις οθόνες του ή να κάνει 20 έως 40 λεπτά άσκησης κάθε μέρα ή να μην πίνει καθόλου προϊόντα με καφεΐνη”, δήλωσε η Breuner. “Όλα αυτά είναι εργαλεία υγιούς ύπνου που λειτουργούν, αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ επιφυλακτικοί να τα κάνουν. Προτιμούν απλά να πάρουν ένα χάπι, σωστά;”

Εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό σας στον ύπνο

Υπάρχουν και άλλες αποδεδειγμένες συμβουλές ύπνου που λειτουργούν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τα βοηθήματα ύπνου, λένε οι ειδικοί. Το πτώμα αρχίζει να εκκρίνουν μελατονίνη στο σκοτάδι. Τι κάνουμε στη σύγχρονη κουλτούρα μας; Χρησιμοποιήστε τεχνητό φως για να μας κρατήσετε ξύπνιους, συχνά πολύ μετά την κανονική ώρα ύπνου του σώματος.

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το σώμα θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει την παραγωγή μελατονίνης εάν εκτεθεί στο φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός από τα smartphones, τους φορητούς υπολογιστές και τα συναφή μηχανήματα. «Οποιαδήποτε πηγή φωτός φάσματος LED μπορεί να καταστείλει περαιτέρω τα επίπεδα μελατονίνης», δήλωσε ο Δρ Vsevolod Polotsky, ο οποίος διευθύνει την βασική έρευνα για τον ύπνο στον τομέα της πνευμονικής και κρίσιμης φροντίδας ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έτσι, κλείστε αυτές τις συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Σας αρέσει να διαβάζετε πριν τον ύπνο; Αυτό είναι καλό, λένε οι ειδικοί, απλά διαβάστε σε ένα αμυδρό φως από ένα πραγματικό βιβλίο ή χρησιμοποιήστε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη σε νυχτερινή λειτουργία.

Κάντε ένα τελετουργικό την ώρα του ύπνου, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε βαθιά αναπνοή, γιόγκα, διαλογισμό ή ελαφριές διατάσεις. Πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες των ρεπό σας, στο σώμα αρέσει η ρουτίνα.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει μελατονίνη για να βοηθήσει με jet lag ή άλλα μικρά ζητήματα ύπνου, κρατήστε τη χρήση “βραχυπρόθεσμη”, δήλωσε η Robbins. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε μελατονίνη ως ένα βραχυπρόθεσμο βοήθημα ύπνου, προσπαθήστε να αγοράσετε φαρμακευτική μελατονίνη, συμβούλευσε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα