Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη Α.Π.Θ.: Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής φρέσκων τυριών τυρογάλακτος με τη χρήση αρωματικών φυτών

ΑρχικήΝέαΜελέτη Α.Π.Θ.: Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής φρέσκων τυριών τυρογάλακτος με τη χρήση αρωματικών φυτών
spot_img

Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απέδειξε πως τα βιοδραστικά συστατικά από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως η ρίγανη, μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά όσον αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των φρέσκων τυριών τυρογάλακτος.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στην παραδοσιακή ιατρική, όσο και στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων, κυρίως για την ευχάριστη οσμή τους, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές δράσεις τους.

Τις ιδιότητες αυτές των αιθέριων ελαίων αξιοποιούν, τα τελευταία χρόνια, και πολλοί ερευνητές της βιομηχανίας τροφίμων με σκοπό τη χρήση των αιθέριων ελαίων στα τρόφιμα ως φυσικά συντηρητικά, που θα προσφέρουν προστασία στο τρόφιμο έναντι μικροβιολογικών και φυσικοχημικών αλλοιώσεων, δημιουργώντας έτσι τη βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην αγορά.

Στα πλαίσια αυτά, έχει αναπτυχθεί μια σειρά κατάλληλων «συστημάτων μεταφοράς» (delivery systems) των αιθέριων ελαίων ώστε να διευκολύνεται η ενσωμάτωσή τους σε προϊόντα τροφίμων. Τα φυσικοχημικά αυτά συστήματα προσφέρουν καλύτερη διάχυση των βιοδραστικών συστατικών στη μήτρα του τροφίμου, επιμηκύνοντας έτσι τη δράση τους.

Ένα τέτοιο σύστημα, και συγκεκριμένα το νανογαλάκτωμα ελαίου σε νερό, χρησιμοποιήθηκε σε μια νέα έρευνα για τη μεταφορά και την ενσωμάτωση αιθέριου ελαίου αλλά και εκχυλισμάτων ρίγανης σε δύο τυριά τυρογάλακτος, τη μυζήθρα και το ανθότυρο. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αντιμικροβιακής δράσης του συστήματος και κατ’ επέκταση η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των εν λόγω τυριών.

Τα τυριά τυρογάλακτος είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μικροβιακές αλλοιώσεις καθώς δεν υπόκεινται σε ζύμωση και δεν ωριμάζουν, όπως π.χ., η φέτα, ενώ η περιεκτικότητα τους σε αλάτι είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός αιθέριου ελαίου και εκχυλισμάτων ρίγανης οδήγησε στην παρασκευή νανογαλακτωμάτων με ισχυρή αντιοξειδωτική, και αντιμυκητιακή δράση κατά του μύκητα Penicillium expansum μετά την εφαρμογή αυτών σε τυριά τυρογάλακτος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των εν λόγω τυριών στο ράφι.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι τα βιοδραστικά συστατικά από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως η ρίγανη, μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά όσον αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής (shelf-life) σε φρέσκα τυριά τυρογάλακτος. Αντίστοιχα προϊόντα στην αγορά, δηλαδή εμπορικά τυριά με αιθέρια έλαια, εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα και επικεντρώνονται κυρίως στη φέτα, όπου τα αιθέρια έλαια ενσωματώνονται στην άλμη (π.χ. αιθέρια έλαια ρίγανης, μαύρου πιπεριού, φασκόμηλου και μανταρινιού).

Οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην μελέτη, είναι η Σταματία Χρηστάκη, ο Θωμάς Μοσχάκης, η Μαγδαληνή Χατζηκαμάρη και ο Ιωάννης Μουρτζίνος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα