Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: Δρομολογείται η αφαίρεση των νιτρικών αλάτων από τα αλλαντικά – Αναταραχή στη βιομηχανία τροφίμων

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει τα δεδομένα του ΠΟΥ και της Αρχής ασφάλειας τροφίμων Anses, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση των νιτρικών αλάτων με τον καρκίνο του παχέως εντέρου και δεσμεύεται να μειώσει τα πρόσθετα στο ζαμπόν και τα αλλαντικά.

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλλία: Δρομολογείται η αφαίρεση των νιτρικών αλάτων από τα αλλαντικά - Αναταραχή στη βιομηχανία τροφίμων
spot_img

 Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει τα δεδομένα του ΠΟΥ και της Αρχής ασφάλειας τροφίμων Anses, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση των νιτρικών αλάτων με τον καρκίνο του παχέως εντέρου και δεσμεύεται να μειώσει τα πρόσθετα στο ζαμπόν και τα αλλαντικά.

Μπορούν, τελικά, τα πολλά αλλαντικά να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου; Δυστυχώς, ναι και αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλήγμα για τη Γαλλία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζαμπόν και αλλαντικών στον κόσμο τα οποία οι Γάλλοι καταναλώνουν ως συνοδευτικά μαζί με το κρασί.

Τι είναι τα νιτρικά άλατα

Αυτή η κατά τα άλλα δυσάρεστη είδηση για τους λάτρεις των αλλαντικών οφείλεται στα νιτρικά άλατα (ή νιτρώδη), τα οποία προστίθενται σε τρόφιμα, όπως αλλαντικά, προκειμένου να συμβάλλουν στην καλύτερη και μακροβιότερη διατήρησή τους. Χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι ότι δίνουν σε προϊόντα του χοιρινού, όπως το ζαμπόν αυτή τη ροζ απόχρωση που έχουν. Και είναι ακριβώς αυτή η ένωση που δίνει στα χοιρινά το ρόζ χρώμα τους που καθιστά τα νιτρικά άλατα επικίνδυνα για την υγεία, καθώς στο πεπτικό σύστημα του καταναλωτή,  αυτή η ένωση μετατρέπεται σε νιτροζαμίνη, η οποία αποτελεί καρκινογόνο ουσία ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη αλλαντίασης, λιστερίωσης ή σαλμονέλα.

Επιβεβαίωση σχέσης νιτρικών αλάτων με καρκίνο του παχέως εντέρου

Παρόλο που μέχρι πρότινος υπήρχε διαφωνία για το αν πράγματι τα νιτρικά άλατα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, πρόσφατα οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σχέση τους με τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Ο γαλλικός εθνικός οργανισμός για την ασφάλεια των τροφίμων, Anses, είπε ότι η μελέτη του για τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν για το θέμα υποστήριξε παρόμοια συμπεράσματα το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του «συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης του εύρους νιτρικών και νιτρωδών αλάτων περιορίζοντας σκόπιμα την έκθεση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων».

Σχέδιο δράσης αφαίρεσης νιτρικών αλάτων από τη γαλλική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, συμμεριζόμενη τους ισχυρισμούς του Anses, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση της χρήσης των πρόσθετων στο ζαμπόν και τα αλλαντικά αργότερα φέτος. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα στα γαλλικά τρόφιμα, με τρόπο που να εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια του καταναλωτή.

Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην γαλλική βιομηχανία αλλαντκών καθώς σχεδόν 300 μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου θα δυσκολευτούν να κατασκευάσουν τα προϊόντα τους χωρίς τη χρήση νιτρωδών αλάτων, καθώς η έλλειψη του συντηρητικού θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους και θα αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για τα νιτρικά άλατα το 2015

Να σημειωθεί, ότι η προειδοποίηση του 2015 του ΠΟΥ για τα νιτρικά άλατα προκάλεσε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο αφού η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του οργανισμού του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επεξεργασμένα κρέατα πρέπει να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα της ομάδας 1. Η προειδοποίηση ίσχυε για όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, από το μπέικον που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μέχρι το ιταλικό σαλάμι, το ισπανικό λουκάνικο chorizo, το γερμανικό bratwurst (βραστό λουκάνικο) και τα γαλλικά αλλαντικά.

Η Anses ανέφερε στη δήλωσή της ότι, παρά τα οφέλη της μείωσης των νιτρικών αλάτων, οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και με μικρότερες ημερομηνίες κατανάλωσης και τροποποιημένες διαδικασίες παραγωγής, πρόσθεσε. «Αντιμετωπίζοντας τα επιστημονικά δεδομένα, η πολιτική τάξη πρέπει να αναλάβει δράση», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι ομάδες  Foodwatch, η League Against Cancer και η εφαρμογή παρακολούθησης της υγείας Yuka.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα