Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόλεμος” επιστημόνων και βιομηχανίας συμπληρωμάτων για τα οφέλη ή μη, της βιταμίνης D

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"Πόλεμος" επιστημόνων και βιομηχανίας συμπληρωμάτων για τα οφέλη ή μη, της βιταμίνης D
spot_img

- Advertisement -

Τα οφέλη η μη, της βιταμίνης D3 έχουν προκαλέσει έντονη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων και της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής. Το θέμα προέκυψε μετά από αμερικανική μελέτη σε περισσότερους από 1.500 ενήλικες, η οποία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική βιταμίνη D3 για την υγεία των οστών μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύεται ότι είναι. 

Σύμφωνα με το nutritioninsight, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Brigham and Women’s Hospital, υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα σχετικά με το εάν αυτά τα συμπληρώματα μειώνουν τα κατάγματα στον γενικό πληθυσμό ήταν ασυνεπή. «Συνολικά, τα αποτελέσματα από αυτή τη μεγάλη κλινική δοκιμή δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τη μείωση των καταγμάτων σε γενικά υγιείς άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ», λέει η
επικεφαλής συγγραφέας Meryl LeBoff, επικεφαλής του τμήματος ασβεστίου και οστών στο ενδοκρινικό τμήμα του Μπρίγκαμ. Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι δεν υπήρχαν επιδράσεις της συμπληρωματικής βιταμίνης D3 σε μείζονα οστεοπορωτικά κατάγματα, κατάγματα καρπού ή κατάγματα πυέλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δεν ισχύουν για ενήλικες με ανεπάρκεια βιταμίνης D ή χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση, ισχυρισμό που διατύπωσαν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας συμπληρωμάτων.

H Δρ Andrea Wong αντιπρόεδρος του CRN (εμπορική ένωση και ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί προμηθευτές και κατασκευαστές συστατικών στη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής) αμφισβήτησε την επιλογή των συμμετεχόντων διευκρινίζοντας: «Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε γενικά υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας ή
μεγαλύτερης ηλικίας αντί για άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση που μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε κατάγματα και επωφελούνται από τα συμπληρώματα βιταμίνης D».

Η Wong πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές η βιταμίνη D προσδιορίζεται ως «θρεπτικό συστατικό ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Το γεγονός παραμένει ότι η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει πολλές βιολογικές λειτουργίες. Διατροφικές μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και μπορεί να χάνουν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Η συμβουλή στους ανθρώπους να σταματήσουν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D όταν οι φυσικές πηγές τροφίμων αυτού του θρεπτικού συστατικού είναι σπάνιες και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μην είναι εφικτή για εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι, αποτελεί κακό στη δημόσια υγεία».

 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη στον τόνο στην Ευρώπη: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα