Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνθετικά χημικά στα τρόφιμα (OPE’s): Σημαντική παρουσία σε γάλα και δημητριακά σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυνθετικά χημικά στα τρόφιμα (OPE's): Σημαντική παρουσία σε γάλα και δημητριακά σύμφωνα με επιστημονική έρευνα
spot_img

Έκκληση των επιστημόνων στη βιομηχανία τροφίμων για τους οργανοφωσφορικούς εστέρες – Η πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στην παρουσία τους των OPE’s στα τρόφιμα.

Μελέτη 400 δειγμάτων τροφίμων για ενδείξεις οργανοφωσφορικών εστέρων (OPEs) πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους βιομηχανικούς χρήστες των OPE για την απειλή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Οι OPEs είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας σε έπιπλα και υφάσματα, κτίρια, υλικά συσκευασίας τροφίμων και υλικά διακόσμησης, καθώς και σε διάφορα άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Είναι τοξικές για τον άνθρωπο σε μεγάλές συγκεντρώσεις, κι ενώ μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για την συγκέντρωση των ενώσεων στη σκόνη, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν είχε επικεντρωθεί στην παρουσία τους στα τρόφιμα.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, η ερευνητική ομάδα χώρισε τα δείγματα προϊόντων σε 15 ομάδες τροφίμων, είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης και τα ανέλυσε για οκτώ διαφορετικούς OPEs. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακολουθούμενες από εκείνες στα δημητριακά. Οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλότερες στα αυγά των κοτόπουλων. Οι χημικές ουσίες τριφαινυλοφωσφορικό (TPHP) και 2-αιθυλεξυλοδιφαινυλοφωσφορικό (EHDPP) ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη παρουσία στα τρόφιμα. Συνολικά, δε βρέθηκαν διαφορές στις συγκεντρώσεις των OPEs σε τρόφιμα ζωικής από τα φυτικής προέλευσης.

Η ομάδα υπολόγισε επίσης τις ημερήσιες διατροφικές προσλήψεις OPEs σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: νήπια, παιδιά, ηλικιωμένους και ενήλικες. Οι βρεφικές τροφές συνεισέφεραν στο 39% της πρόσληψης OPE από τα νήπια, ενώ τα μη αλκοολούχα αναψυκτικά ήταν ο κύριος παράγοντας για τα παιδιά (27%). Στους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, τα προϊόντα δημητριακών (25 τοις εκατό) και τα φρούτα (22 τοις εκατό) ήταν οι κύριοι παράγοντες πρόσληψης. Οι ερευνητές συνδύασαν επίσης τα αποτελέσματά τους σχετικά με τη διατροφική έκθεση σε OPEs με προηγούμενα διαθέσιμα δεδομένα για τις ίδιες χημικές ουσίες που προσλαμβάνονται μέσω της σκόνης εσωτερικών χώρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι, για τους ενήλικες, η έκθεση σε OPEs παρέμεινε πολύ κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία σε σύγκριση με τις οριακές τιμές που βασίζονται στην υγεία (HBLVs) για μεμονωμένους OPE. Για τα παιδιά και τα νήπια, ωστόσο, τα περιθώρια ασφαλείας ήταν πολύ στενότερα σε σενάρια υψηλής έκθεσης σε OPEs.

Ο επικεφαλής της έρευνας κ. Gbadamosi σχολιάζει στο Eureka Alert: «Είναι σαφές ότι τα τρόφιμα είναι μια σημαντική πηγή ανθρώπινης έκθεσης σε OPEs στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πλήρως τους κινδύνους από τη συνεχόμενη αύξησης της χρήσης των OPEs».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα