Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μωρά στη μήτρα «χαμογελούν» όταν η μαμά τρώει καρότα και κάνουν γκριμάτσες στο λάχανο!

ΑρχικήΕπιστήμηΤα μωρά στη μήτρα «χαμογελούν» όταν η μαμά τρώει καρότα και κάνουν γκριμάτσες στο λάχανο!
spot_img

Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως αντιδρούν τα μωρά στη μήτρα σε οσμές και γεύσεις

Τελικά, το τι μας αρέσει στο φαγητό φαίνεται από όταν είμαστε στην κοιλιά της μητέρας μας! Μια νέα μελέτη σε έγκυες μητέρες στη Μεγάλη Βρετανία από το Εργαστήριο Έρευνας Εμβρύου και Νεογνών στο Πανεπιστήμιο Durham, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς τα έμβρυα ανταποκρίνονται στις γεύσεις σε πραγματικό χρόνο.

Οι ερευνητές έδωσαν στις συμμετέχουσες γυναίκες κάψουλες που περιείχαν εκδοχές σε σκόνη των δύο τροφών, λάχανου και καρότου. Επιλέχθηκαν κάψουλες, καθώς μερικές έγκυες δεν άντεχαν τη γεύση των ωμών λαχανικών, ανησυχούσαν για την επίπτωσή τους στο μωρό, αλλά και επειδή η κάψουλα δεν θα αλλοίωνε τη γεύση κατά την επεξεργασία από το στόμα. 35 γυναίκες κατανάλωναν το ισοδύναμο ενός μέτριου καρότου και 34 γυναίκες κατανάλωναν το ισοδύναμο των 100 γραμμαρίων ψιλοκομμένο λάχανο. Οι υπόλοιπες 30 γυναίκες δεν κατανάλωσαν κανένα από τα παραπάνω. Τα έμβρυα στην έρευνα ήταν στην 32η με 36η εβδομάδα κύησης.

Είκοσι λεπτά αργότερα, οι σαρώσεις με υπερήχους έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα έμβρυα που εκτέθηκαν στη γεύση του λάχανου έμοιαζαν να μορφάζουν, ενώ τα περισσότερα φάνηκαν να χαμογελούν στο καρότο. 

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το αμνιακό υγρό που περιβάλλει ένα έμβρυο μπορεί να έχει διαφορετικές μυρωδιές ή γεύσεις ανάλογα με τη διατροφή μιας εγκύου, ενώ μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε επίσης ότι τα βρέφη που εκτέθηκαν στη γεύση των καρότων μέσω του αμνιακού υγρού ή του μητρικού γάλακτος εμφάνισαν λιγότερες αρνητικές εκφράσεις του προσώπου σε αντίδραση σε δημητριακά με γεύση καρότου από τα βρέφη που δεν είχαν προηγουμένως εκθέσεις. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει σε υπερηχογράφημα τις εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου στο φαγητό της μαμάς του τόσο άμεσα,  δήλωσε η Nadja Reissland, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της.

Παρότι οι εικόνες υπερήχων υποδηλώνουν αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των παιδιών ή των ενηλίκων που γεύονται κάτι πικρό, η Reissland αναφέρει πως είναι άγνωστο εάν τα έμβρυα βιώνουν πραγματικά συναισθήματα ή αντιπάθειες με παρόμοιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί, αν και κάνουν εκφράσεις στο πρόσωπο από την 24η εβδομάδα της κύησης, οι αντιδράσεις στο φαγητό μπορεί  να είναι απλώς οι μυϊκές κινήσεις που αντιδρούν σε μια πικρή γεύση.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πάντως ότι οι εικόνες των υπερήχων στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως ένδειξη ευτυχίας ή απέχθειας των εμβρύων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο