Σχέδιο νομιμοποίησης της κάνναβης παρουσίασε η γερμανική κυβέρνηση πρόσφατα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αποποινικοποίηση της κατοχής ως και 30 γραμμαρίων, καθώς και την χρήση της για ψυχαγωγία.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, παρουσίασε ένα σχέδιο για την αποποινικοποίηση της κατοχής έως και 30 γραμμαρίων κάνναβης, καθώς και για χρήση της ουσίας σε ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε μια ελεγχόμενη αγορά.
Η γερμανική κυβέρνηση θα ελέγξει με την εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν το σχέδιο που εγκρίθηκε είναι σύμφωνο με τους νόμους της ΕΕ και θα προχωρήσει στη νομοθεσία με βάση αυτό, αν και εφόσον εγκριθεί. Ο Λάουτερμπαχ σχολίασε πως οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο το 2024, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως “πρότυπο για την Ευρώπη”.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ, το σχέδιο προβλέπει την καλλιέργεια κάνναβης με άδεια και την πώληση σε ενήλικες σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε δυνητικά να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά κάνναβης. Επιπλέον, οι ενήλικες θα επιτρέπεται να καλλιεργούν έως και τρία φυτά και να αγοράζουν ή να κατέχουν 20 έως 30 γραμμάρια μαριχουάνας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της κάνναβης σε βρώσιμη μορφή. Επιπλέον, τα καταστήματα που πωλούν κάνναβη δεν θα επιτρέπεται επίσης να πωλούν αλκοόλ ή προϊόντα καπνού και δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται κοντά σε σχολεία. Προβλέπεται, επίσης, να τοποθετηθούν ποιοτικές προϋποθέσεις για την κάνναβη, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής “φόρου κάνναβης”.
Το φιλελεύθερο γερμανικό μοντέλο
Στην περίπτωση που πράγματι εφαρμοστεί η νομοθεσία, “το πιο φιλελεύθερο σχέδιο της Ευρώπης”, όπως το χαρακτήρισε ο Λάουτερμπαχ, όχι μόνο θα αποτελέσει μια ρύθμιση της αγοράς, αλλά και έναν προστατευτικό “μανδύα” για τη νεολαία και τη δημόσια υγεία.
Ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει το μοντέλο της Ολλανδίας, θεωρεί πως το υφιστάμενο μοντέλο δεν λειτουργεί και πως η προτεινόμενη νομοθεσία θα αλλάξει τα δεδομένα με θετικό τρόπο. Φυσικά, συμφωνήθηκε πως τα πραγματικά αποτελέσματα της νομοθεσίας θα εξεταστούν σε 4 χρόνια.
Ο Λάουτερμπαχ είπε ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, περίπου το 5% του πληθυσμού, έκαναν χρήση κάνναβης πέρυσι και το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών έχουν ήδη προβεί σε χρήση.