Νέα έκθεση υπογραμμίζει πώς οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις και οι απαιτήσεις προβιοτικών ποικίλλουν παγκοσμίως και προτείνει εναρμονισμένες και πιο σύγχρονες πρακτικές ασφάλειας.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, η ασφάλεια πολλών ευρέως καταναλωτικά διαθέσιμων προβιοτικών βασιζόταν στο ότι εδώ και εκατοντάδες χρόνια ήταν γνωστά για τα οφέλη τους. Ωστόσο, το φάσμα των προβιοτικών επεκτείνεται και σε καινούρια προβιοτικά στελέχη, τα οποία μπορεί να αποφέρουν οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υπάρχουν συνήθως σε πηγές τροφίμων και δεν έχουν ιστορικό ασφαλούς χρήσης.
Αυτό προσπαθεί να αλλάξει μια ομάδα επιστημόνων της βιομηχανίας και της κυβέρνησης, υπό την αιγίδα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Προβιοτικά της Φαρμακοποιίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομάδα ξεκίνησε πρόσφατα την αναθεώρηση των υφιστάμενων προσεγγίσεων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προβιοτικών από επιστημονική άποψη, σε συμμόρφωση με τη βιομηχανία και τους κανονισμούς.
Η εργασία τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την ομάδα, συνοψίζει επιστημονικά πλαίσια για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προβιοτικών που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ολοκληρωμένου γονιδιωματικού χαρακτηρισμού.
Κατά τους ειδικούς, η αξία των δοκιμών σε ζώα για προβιοτικά που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση είναι αμφισβητήσιμη. Παράλληλα, όμως, εξετάζονται νέες τεχνολογίες για δοκιμές ασφάλειας καθώς και ο ρόλος των πρακτικών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή στην ασφάλεια του τελικού προϊόντος, τα οποία αμφότερα ποικίλλουν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Τα επίπεδα κινδύνου για τα προβιοτικά προσδιορίζονται, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό ασφαλούς χρήσης. Για στελέχη ειδών που αναγνωρίζονται από έγκυρους φορείς ότι έχουν επαρκές ιστορικό ασφαλούς χρήσης και για τα οποία το γονιδίωμά τους δεν παρουσιάζει γονίδια που εγείρουν ανησυχίες, δεν προτείνεται πρόσθετη δοκιμή. Αλλά εάν υπάρχουν γονίδια που προκαλούν ανησυχία ή λείπει ιστορικό ασφαλούς χρήσης, απαιτείται πρόσθετος έλεγχος.
Η Δρ. Mary Ellen Sanders, Εκτελεστική Επιστημονική Υπεύθυνη για τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για Προβιοτικά (ISAPP), και συν-συγγραφέας της εργασίας, σχολίασε ότι δεν είναι ιδανικό το ότι υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για την επικύρωση της ασφάλειας των ίδιων προβιοτικών στελεχών. Επομένως, η παρούσα έκθεση αποτελεί μια αφορμή για την υιοθέτηση πιο εκσυγχρονισμένων και κοινών προσεγγίσεων.