Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Stromboli και Calzone: Ποιες οι διαφορές των δύο φαγητών;

ΑρχικήΟικιακάStromboli και Calzone: Ποιες οι διαφορές των δύο φαγητών;
spot_img

Ενώ τα calzone και τα strombolis φαίνονται σε πολλούς ίδια, έχουν ορισμένες θεμελιώδεις και ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ τους.

Τα Strombolis (στρόμπολι) και τα calzones (καλτσόνε) αποτελούν βασικά πιάτα μιας πιτσαρίας που σέβεται τον εαυτό της. Αποτελούνται από πολλά από τα ίδια συστατικά με μια πίτσα και μπορούν να φτιαχτούν ακόμα και από τα περισσευούμενα υλικά μιας πίτσας. Λόγω των ομοιοτήτων τους, πολλοί τα μπερδεύουν, ωστόσο έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Σύμφωνα με το Mental Floss, η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε calzone και strombolis είναι ο τρόπος που φτιάχνονται. Και οι δύο συνταγές ξεκινούν με μια βάση πίτσας ή ζύμη ψωμιού. Στη συνέχεια, προστίθεται η γέμιση και από πάνω γαρνιτούρα με αλλαντικά, τυρί και λαχανικά της αρεσκείας σας.

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο: για ένα καλτσόνε, το κυκλικό φύλλο ζύμης διπλώνεται μια φορά και οι άκρες σφίγγουν μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένα ένα φουσκωτό σχήμα μισοφέγγαρου. Αντίθετα, το παραλληλόγραμμο φύλλο ζύμης στρομπόλι τυλίγεται κατά μήκος σαν ρολό κανέλας και σφραγίζεται πιέζοντάς και στις δύο άκρες. Επιπλέον, ένα calzone είναι δύσκολο να κοπεί σε περισσότερα από δύο κομμάτια, ενώ ένα stromboli είναι σχεδιασμένο για να κόβεται σε φέτες ως κοινό ορεκτικό σε μια παρέα.

Επομένως, η όψη τους είναι μεν ένας τρόπος να τα ξεχωρίζετε, αλλά όχι ο μόνος.  Τα συστατικά στο εσωτερικό τους ποικίλλουν επίσης ελαφρώς. Ενώ και τα δύο πιάτα περιέχουν συνήθως τυρί μοτσαρέλα, τα calzone- και μόνο τα calzone- μπορεί να περιέχουν ρικότα. Επίσης, τα strombolis μπορεί να σερβίρονται με μια μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας, ενώ τα καλτσόνε πάντα με σάλτσα μαρινάρας, η οποία που σερβίρεται στο πλάι και ποτέ ως γέμιση.

Μια άλλη, αλλά λιγότερο γνωστή διαφορά των δύο φαγητών έγγυται στην προέλευσή τους. Αν και και τα δύο συνδέονται με την ιταλική κουζίνα, μόνο το ένα είναι αυθεντικά ιταλικό. Το calzone προέρχεται από τη Νάπολη και αποτελούσε μια ευκόλως μεταφερόμενη εναλλακτική λύση στην πίτσα. Στα ιταλικά calzone σημαίνει “παντζάκι παντελονιού”, το οποίο επίσης αναφέρεται στην ιδιότητά του να το τρώει κανείς στο χέρι, κάνοντας μια βόλτα.

Από την άλλη, το stromboli προέρχεται από τις ΗΠΑ και δημιουργήθηκε, όταν τη δεκαετία του 1950 ένας ιταλοαμερικανός ιδιοκτήτης πιτσαρίας από τη Νότια Φιλαδέλφεια ονόματι Nazzareno “Nat” Romano είχε την ιδέα να σερβίρει πίτσα σε στυλ γεμιστού ψωμιού. Ο μελλοντικός κουνιάδος του William Scofield πρότεινε να ονομαστεί η δημιουργία από μια νέα ταινία της Ingrid Bergman, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν πολύ δημοφιλής. Βέβαια, το Stromboli, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί ένα γνωστό ιταλικό ηφαίστιο, οπότε και ονομαστικά, οι ρίζες του πιάτου δεν απέχουν και πολύ από την Ιταλία!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο