Ανάμεικτες οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων εστίασης.
Μετά την Γαλλία, τώρα και το Βέλγιο επιδιώκει να απαγορεύσει τα σερβίτσια μιας χρήσης στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού. Ωστόσο οι Βέλγοι αν και σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας είναι γαλλόφωνοι δεν το κάνουν…όπως οι Γάλλοι.
«Η πρότασή μας στοχεύει μόνο τα πλαστικά ποτήρια, τους δίσκους και τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για κατανάλωση επί τόπου ή για φαγητό σε πακέτο», είπε στην De Morgen ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Βελγίου επιδιώκει, επίσης, να απαγορεύσει τις συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι που περιέχουν υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS). Πρόκειται για μία μεγάλη κατηγορία χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρη την κοινωνία. Εάν οι συσκευασίες από χαρτόνι για πατάτες και χάμπουργκερ περιέχουν PFAS, θα αφαιρεθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της υπουργού Περιβάλλοντος, Ζ. Khattabi.
Με την βελγική κυβέρνηση να σχεδιάζει να επιβάλει την απαγόρευση ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2024, η πρόταση έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις από γίγαντες της βιομηχανίας όπως οι Comeos, Burger King και McDonald’s. Την Κυριακή, μια έκθεση της Le Soir αποκάλυψε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις συσκευασίες μίας χρήσης για τα καταστήματα γρήγορου φαγητού σε μια προσπάθεια να ωθήσει αυτά τα εστιατόρια να επιλέξουν επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία από το 2024 και μετά. Για τον σκοπό αυτό, η υπουργός Zakia Khattabi έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο νόμου για το θέμα, για το οποίο πρέπει να ζητηθεί η γνώμη εκπροσώπων της βιομηχανίας πριν προταθεί στο κοινοβούλιο. Η πρόταση της αφορά ειδικά τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης και τα δοχεία για γεύματα σε πακέτο και φαγητό εστιατορίων όπως ζυμαρικά, χυλοπίτες και σαλάτες, καθώς και παγωτά και ποτά.
Ανάμικτες αντιδράσεις
Ως απάντηση στην προτεινόμενη απαγόρευση, διάφοροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας φαστ φουντ στο Βέλγιο συμφώνησαν στην ανάγκη μετάβασης σε πιο βιώσιμες συσκευασίες, αλλά ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους συμβουλευτεί εκ των προτέρων για τυχόν προγραμματισμένες αλλαγές. Για παράδειγμα, η ομοσπονδία εμπορίου και υπηρεσιών Comeos ζήτησε να προσαρμοστεί η πρόταση της Khattabi, με την σύμβουλό τους για θέματα αειφόρου ανάπτυξης, Marie Van Breusegem να δηλώνει ότι «η απαγόρευση μπορεί να εξεταστεί μόνο εάν υπάρχει μια περιβαλλοντικά, οικονομικά και τεχνικά βιώσιμη εναλλακτική λύση». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης να επιβάλει την απαγόρευση έως το 2024 είναι «αδιανόητος», καθώς θα αντιπροσώπευε «μια πλήρη αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου». Ως αποτέλεσμα, ζήτησε αυτή η μετάβαση να εφαρμοστεί σταδιακά, μια άποψη που συμμερίζεται η Isabelle Verdeyen από τη McDonald’s Βελγίου. Επίσης ο υπεύθυνος για τα Burger King και Quick, μία πολύ γνωστή αλυσία φαστ φουντ στο Βέλγιο δήλωσε ότι η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις τόσο σε επαναχρησιμοποιήσιμα επιτραπέζια σκεύη όσο και σε πρόσθετο προσωπικό εάν εγκριθεί η απαγόρευση.
Υπενθυμίζεται ότι έρευνα οκτώ ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων από το 2021 κατέδειξε ότι πολλές συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης στην Ευρώπη περιέχουν PFAS. Μία στις τρεις σακούλες και δίσκους μιας χρήσης έχει υποστεί επεξεργασία με αυτές τις επιβλαβείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των δοχείων από το Dunkin’ Donuts και των χάρτινων περιτυλιγμάτων για τα μπιφτέκια και τους δίσκους πατατών McDonald’s.
Πηγή : Brussels Times