Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

It’s the economy, stupid!

spot_img

Πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη…

Η φράση του σημερινού τίτλου αποδίδεται στον James Carville στο «μακρινό» 1992, όταν ο Carville ήταν σύμβουλος του Bill Clinton κατά την προεκλογική εκστρατεία το 1992 με αντίπαλο τον George HW Bush. Τότε υπήρχε ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Και επόμενο ήταν η οικονομία να είναι στο κάδρο των προεκλογικών αντεγκλήσεων και συζητήσεων.

Αν αλλάξουμε λίγο τα χρόνια, τα ονόματα και την… χώρα, και έρθουμε στις μέρες μας, Φλεβάρης του 2023, στην Ελλάδα των μνημονίων και του κατώτατου μισθού των €700, τότε μπορούμε να δούμε πως και σήμερα… it’s the economy… Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, τα πενιχρά εισοδήματα είναι καθημερινά αγκάθια για όλους.

Στις 27.1.2023, διαβάσαμε στο cibum ότι ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά στην ΕΕ κατατάσσει την Ελλάδα στην 19η θέση με πληθωρισμό στο 12,8%, και όχι πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο πληθωρισμό της Ευρωζώνης που βρίσκεται στο 13,8%. Ωστόσο, ο κατώτατος μισθός στη χώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, γεγονός που οξύνει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης η οποία κυμαίνεται στο 19% (ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Νοέμβριος 2022).

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) οι Έλληνες εργαζόμενοι στερούνται δύο μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17), Λετονία (+16).
Σε τέσσερις χώρες – τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία – ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό» (Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ, 12/09/2022).

Οδεύοντας προς τις εκλογές, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την κυβερνητική πρακτική και αναλγησία την έχουμε ζήσει στο πετσί μας, όλοι.

Απαιτείται νέα προσέγγιση και πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το ξέρω…

Ζητάμε πολλά! Και άμεσα!

Αλλά η καθημερινή οικονομική φρίκη που ζει μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με νέες πολιτικές στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο