Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιωσιμότητα τροφίμων στην Ευρώπη: Επιστολή από 286 φορείς στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΑρχικήΝέαΒιωσιμότητα τροφίμων στην Ευρώπη: Επιστολή από 286 φορείς στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
spot_img

Φόβοι ότι δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του νόμου για το σύστημα βιώσιμων τροφίμων.

286 φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, να διασφαλίσει ότι η πρόταση της Επιτροπής για το αειφόρο σύστημα τροφίμων θα παρουσιαστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως είχε προγραμματιστεί.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την WWF αιτία της πίεσης είναι πως η διαδικασία κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί» λόγω της πολιτικής αντίσταση κατά των πρακτικών παραγωγής βιώσιμων τροφίμων. Επί του παρόντος, τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για το 34% των παγκόσμιων εκπομπών CHG και για την ανθυγιεινή διατροφή πίσω από τους θανάτους 1 στους 5 Ευρωπαίους.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα εμβληματικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για συστήματα βιώσιμων τροφίμων για τα τέλη του 2023 ως μέρος της στρατηγικής Farm to Fork (F2F), με στόχο την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τον καθορισμό μιας σαφούς πορείας για όλους τους παράγοντες της αλυσίδας αξίας τροφίμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την WWF οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν πώς ορισμένοι ενδιαφερόμενοι φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής εργαλειοποιούν το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο και τρομοκρατούν με υποτιθέμενους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης για να αποδυναμώσουν τη στρατηγική F2F, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει αυτόν τον νόμο-πλαίσιο.
«Το γεγονός ότι αυτή η επιστολή έχει λάβει τόσο συντριπτική υποστήριξη από όλες τις γωνιές της Ευρώπης δείχνει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται αυτόν τον νόμο. Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα βλάπτει την υγεία μας και υποβαθμίζει το περιβάλλον μας σε επίπεδο που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά – πράγματι, αυτό ήδη επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης. Πρέπει να κάνουμε τα συστήματα διατροφής μας πιο βιώσιμα και πρέπει να το κάνουμε τώρα».δήλωσε η Giulia Riedo, Υπεύθυνη Πολιτικής Γεωργίας και Αειφόρου Τροφίμων .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα