Οι σεφ στις πιτσαρίες δίνουν “μάχη” για να βρουν ντομάτες και για να τις… πληρώσουν- 400% αύξηση της τιμής της.
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος που επηρεάζει τις καλλιέργειες στα θερμοκήπια της Μεγάλης Βρετανίας σε συνδυασμό με την συνεχή καλοκαιρία στη Μεσόγειο, έχουν οδηγήσει στην έλλειψη βασικών λαχανικών στη χώρα. ως απάντηση τα σουπερμάρκετ έχουν επιβάλει όριο στην αγορά λαχανικών. Για παράδειγμα το Asda, τρίτη σε μέγεθος αλυσίδα σουπερμάρκετ, επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράζουν μόνο μέχρι τρεις συσκευασίες με τομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια, σαλάτες, μπρόκολα, κουνουπίδια και σμέουρα
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί καταναλωτές πιθανώς να διαρκέσουν άλλον ένα μήνα σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό με το βάρος να πέφτει περισσότερο στα καταστήματα που δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν βασικά λαχανικά όπως η τομάτα, το αγγούρι και η πιπεριά.
Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του ΗΒ, Τέρι Κόφι, προέτρεψε τον κόσμο λίγες μέρες πριν να αντικαταστήσει αυτά τα λαχανικά με τα γογγύλια, τα οποία διατίθενται στη Βρετανία σε πληθώρα. Πως όμως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί όσον αφορά την πίτσα;
Παραδοσιακά η πίτσα παρασκευάζεται με σάλτσα τομάτας στη βάση, συνταγή που ενδεχόμενος να κινδυνεύσει λόγω των ελλείψεων, σύμφωνα με το The sun. Ωστόσο ιταλικά εστιατόρια τείνουν να αντικαταστήσουν την τομάτα με “λευκά λαχανικά” λόγω της αύξησης των τιμών. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η εκτόξευση της τιμής της τομάτας κατά 400% λόγω της πανευρωπαϊκής έλλειψης, καθιστά ασύμφορη την αγορά από τους σεφ της πίτσας.
Ο Jim Winship, Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Πίτσας, Ζυμαρικών και Ιταλικών Τροφίμων, δήλωσε: “Υπάρχει η πιθανότητα οι πιτσαρίες που βασίζονται σε φρέσκα προϊόντα να είναι δημιουργικές με τα υλικά. «Δεν μπορείς να κάνεις μαγικά στις τομάτες πολύ σύντομα”. Ο Carmelo Carnavale, ο οποίος διευθύνει το ιταλικό εστιατόριο Lizzie’s Cucina στο βόρειο Λονδίνο, αναφέρει στο The sun: “Όταν βάζω κάτι με διαφορετικά υλικά στο μενού, οι πελάτες εξακολουθούν να θέλουν τομάτα. Αλλά αν η τιμή πρόκειται να αυξηθεί ξανά, θα αφαιρέσω την τομάτα από το μενού για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες”.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιταλών σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου, Enzo Oliveri, είπε ότι ορισμένα εστιατόρια χρησιμοποιούν τυριά όπως ρικότα ή λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες ως βάση και για να κάνουν πιο πυκνή τη σάλτσα. Τα μέλη του συνήθως προμηθεύονται τις ντομάτες τους από την Ιταλία, την Ισπανία ή το Μαρόκο. “Αλλά επειδή υπάρχει παντού έλλειψη, δεν υπάρχουν ντομάτες από πουθενά”, είπε. Ακόμα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice προειδοποίησε ότι η έλλειψη μπορεί να διαρκέσει ακόμη έναν μήνα. Ο βουλευτής των Τόρις είπε: “Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση”.