Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρά τώρα; Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣοβαρά τώρα; Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;
spot_img

H αποκατάσταση της αλήθειας…

Στις 16 Φλεβάρη, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο cibum.gr της συναδέλφου Χριστίνας Κοψίνη σχετικά με το αν τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν εθισμό. Το άρθρο περιγράφει με εύγλωττο τρόπο τις απόψεις δύο επιστημόνων.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δύο επιστήμονες (ψυχολόγος και ψυχίατρος, αντίστοιχα) μίλησαν για εθισμό χωρίς όμως να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, η βανίλια.

Ο εθισμός (αν μπορούμε να τον αποκαλέσουμε έτσι) προκαλείται από συγκεκριμένα μόρια και όχι από συγκεκριμένα τρόφιμα.

Πολλοί από εμάς, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα, θέλουμε πολύ «κάτι γλυκό» ή «κάτι αλμυρό». Αντί λοιπόν, να ανατρέχουμε σε πατατάκια, προϊόντα με ζάχαρη κλπ, ας δούμε τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε, π.χ. λίγο τυρί αντί για πατατάκια, σταφίδες αντί άλλου γλυκού. Λύσεις υπάρχουν και αυτές πρέπει να τις αναζητήσουμε σε φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και γαλακτοκομικά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα