Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δοκιμάστε το! Το ωμό αυγό δεν σπάει εάν το σφίξετε στην παλάμη σας!

ΑρχικήΝέαΔοκιμάστε το! Το ωμό αυγό δεν σπάει εάν το σφίξετε στην παλάμη σας!
spot_img

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, ότι η παλάμη δεν μπορεί να σπάσει ένα ωμό αυγό. Δείτε γιατί…

Tης Δέσποινας Χάρου

- Advertisement -

Το αυγό είναι έτσι δομημένο ώστε το κέλυφος να λειτουργεί ως προστατευτικό για το εσωτερικό του. Ωστόσο είναι ευαίσθητο στη θραύση και μια μικρή μας κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Ποιος θα πίστευε λοιπόν πως το κέλυφος του αυγού που είναι περίπου 1/3 του χιλιοστού, είναι αδύνατον να το σπάσει μια χούφτα όταν είναι ωμό; Το δοκίμασα και προσωπικά σε αρκετούς δύσπιστους και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

   Το κέλυφος του αυγού αποτελείται από 95% ανθρακικό ασβέστιο, περιέχει περίπου 0,3% φώσφορο και 0,3% μαγνήσιο και ίχνη από νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό. Αυτό το οργανικό υλικό πρέπει να εναποτίθεται έτσι ώστε το μέγεθος και η οργάνωση των κρυσταλλικών συστατικών (το ανθρακικό ασβέστιο κυρίως) να είναι ιδανικά, δημιουργώντας έτσι σε ένα ισχυρό κέλυφος.Το πάχος του κελύφους είναι ο κυριότερος παράγοντας αλλά όχι ο μόνος, που καθορίζει την αντοχή του. Παράλληλα το σχήμα του κελύφους είναι αυτό που του δίνει εξαιρετική αντοχή, παρά την ευθραυστότητα του.

    Το σχήμα των αυγών σχηματίζει ένα τρισδιάστατο τόξο, μια ισχυρή αρχιτεκτονική μορφή που του δίνει δύναμη στο κάτω και στο πάνω μέρος, καθιστώντας αδύνατη τη θραύση του όταν η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα. Μια τέτοια περίπτωση είναι όταν προσπαθούμε να σπάσουμε το ωμό αυγό με την παλάμη. Η καμπύλη που σχηματίζεται είναι αυτή που κατανέμει στα δυο άκρα τη δύναμη που ασκείται. Σε αντίθετη περίπτωση όταν η δύναμη ασκείται ανομοιόμορφα, για παράδειγμα με ένα αιχμηρό αντικείμενο, ή από τη μια μόνο πλευρά, το αυγό σπάει κατευθείαν. Αυτό εξηγεί και το πως η κότα κάθεται πάνω στο αυγό χωρίς να το σπάει, ενώ μια μικρή πίεση από το ράμφος του κοτόπουλου το ραγίζει αμέσως.

   Το τρισδιάστατο τόξο που σχηματίζει την καμπυλωτή επιφάνεια υπάρχει κατά βάση στη φύση για να προσδίδει έξτρα αντοχή σε επιφάνειες όπως το κέλυφος της χελώνας ή το πίσω μέρος ενός σκαθαριού. Έχει εμπνευστεί από κει και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρχιτεκτονική που αποδίδεται σε σχήμα θόλου ή τρούλου, προσδίδοντας και εκεί αντοχή στις κατασκευές. Νεόκτιστες κατασκευές που βασίζονται σε αυτό το σχήμα είναι το στάδιο Toronto SkyDome ή το θεματικό πάρκο Epcot Center στο Walt Disney World.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα