Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δοκιμάστε το! Το ωμό αυγό δεν σπάει εάν το σφίξετε στην παλάμη σας!

ΑρχικήΝέαΔοκιμάστε το! Το ωμό αυγό δεν σπάει εάν το σφίξετε στην παλάμη σας!
spot_img

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, ότι η παλάμη δεν μπορεί να σπάσει ένα ωμό αυγό. Δείτε γιατί…

Tης Δέσποινας Χάρου

Το αυγό είναι έτσι δομημένο ώστε το κέλυφος να λειτουργεί ως προστατευτικό για το εσωτερικό του. Ωστόσο είναι ευαίσθητο στη θραύση και μια μικρή μας κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Ποιος θα πίστευε λοιπόν πως το κέλυφος του αυγού που είναι περίπου 1/3 του χιλιοστού, είναι αδύνατον να το σπάσει μια χούφτα όταν είναι ωμό; Το δοκίμασα και προσωπικά σε αρκετούς δύσπιστους και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

   Το κέλυφος του αυγού αποτελείται από 95% ανθρακικό ασβέστιο, περιέχει περίπου 0,3% φώσφορο και 0,3% μαγνήσιο και ίχνη από νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό. Αυτό το οργανικό υλικό πρέπει να εναποτίθεται έτσι ώστε το μέγεθος και η οργάνωση των κρυσταλλικών συστατικών (το ανθρακικό ασβέστιο κυρίως) να είναι ιδανικά, δημιουργώντας έτσι σε ένα ισχυρό κέλυφος.Το πάχος του κελύφους είναι ο κυριότερος παράγοντας αλλά όχι ο μόνος, που καθορίζει την αντοχή του. Παράλληλα το σχήμα του κελύφους είναι αυτό που του δίνει εξαιρετική αντοχή, παρά την ευθραυστότητα του.

    Το σχήμα των αυγών σχηματίζει ένα τρισδιάστατο τόξο, μια ισχυρή αρχιτεκτονική μορφή που του δίνει δύναμη στο κάτω και στο πάνω μέρος, καθιστώντας αδύνατη τη θραύση του όταν η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα. Μια τέτοια περίπτωση είναι όταν προσπαθούμε να σπάσουμε το ωμό αυγό με την παλάμη. Η καμπύλη που σχηματίζεται είναι αυτή που κατανέμει στα δυο άκρα τη δύναμη που ασκείται. Σε αντίθετη περίπτωση όταν η δύναμη ασκείται ανομοιόμορφα, για παράδειγμα με ένα αιχμηρό αντικείμενο, ή από τη μια μόνο πλευρά, το αυγό σπάει κατευθείαν. Αυτό εξηγεί και το πως η κότα κάθεται πάνω στο αυγό χωρίς να το σπάει, ενώ μια μικρή πίεση από το ράμφος του κοτόπουλου το ραγίζει αμέσως.

   Το τρισδιάστατο τόξο που σχηματίζει την καμπυλωτή επιφάνεια υπάρχει κατά βάση στη φύση για να προσδίδει έξτρα αντοχή σε επιφάνειες όπως το κέλυφος της χελώνας ή το πίσω μέρος ενός σκαθαριού. Έχει εμπνευστεί από κει και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρχιτεκτονική που αποδίδεται σε σχήμα θόλου ή τρούλου, προσδίδοντας και εκεί αντοχή στις κατασκευές. Νεόκτιστες κατασκευές που βασίζονται σε αυτό το σχήμα είναι το στάδιο Toronto SkyDome ή το θεματικό πάρκο Epcot Center στο Walt Disney World.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο