Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο πραγματικά υγιεινά είναι τα φυτικά μπιφτέκια;

ΑρχικήΝέαΠόσο πραγματικά υγιεινά είναι τα φυτικά μπιφτέκια;
spot_img

Τα φυτικά μπιφτέκια θεωρούνται πυρήνας της βιώσιμης διατροφής, αλλά πόσο υγιεινά είναι;

Aν και πράγματι τα μπιφτέκια φτιαγμένα από φυτικά υλικά έχουν κατακτήσει αρκετή δημοτικότητα ανάμεσα στα είδη διατροφής, λόγω του ότι δεν περιέχουν κρέας, αλλά μπορούν να συνοδεύσουν επάξια πολλά πιάτα, χωρίς τον κλιματικό και ανθυγιεινό αντίκτυπο του κόκκινου κρέατος, πολλοί καταναλωτές αμφισβητούν το πόσο πραγματικά υγιεινά είναι.

Σε μια καταναλωτική έρευνα, την οποία παραθέτει ο ιστότοπος Sentient Media, Αμερικανοί καταναλωτές απάντησαν πως είχαν αντικρουόμενη άποψη πάνω στα χορτοφαγικά μπιφτέκια, με το 39% να δηλώνει πως είναι υγιεινή επιλογή, αλλά ένα 16% να τα θεωρεί πολύ επεξεργασμένα.

Ανάλογα την επεξεργασία τους τα τρόφιμα χωρίζονται σε επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί με τρόπους που καθιστούν αδύνατη τη διάκριση των αρχικών ολόκληρων τροφών που περιέχονται σε αυτά, με συστατικά από φυτά υψηλής απόδοσης όπως καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαροκάλαμο ή τεύτλα και σόγια, καθώς και συστατικά ζωικής προέλευσης από ζώα που εκτρέφονται σε πολυσύχναστες φάρμες εργοστασίων. Περιέχουν επίσης συχνά πρόσθετα που προορίζονται να βελτιώσουν τη γεύση, την εμφάνιση, την υφή και τη διάρκεια ζωής τους. Τέτοιου είδους τρόφιμα θεωρούνται, για παράδειγμα, τα λουκάνικα hot dog και το μπέικον.

Ωστόσο, επειδή πλέον η πλειοψηφία των τροφίμων υπόκειται σε κάποιου είδους επεξεργασία, για τα επεξεργασμένα τρόφιμα ο όρος είναι πιο “χαλαρός”. Ακόμα και τα baby καρότα είναι τεχνικά επεξεργασμένα. Ο όρος πλέον περιλαμβάνει σχεδόν οτιδήποτε αλλάζει τη φυσική μορφή ενός τροφίμου, από το κόψιμο, το καθάρισμα ως και το μαγείρεμα ή την κονσερβοποίηση.

Οπότε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι και υγιεινά, ανάλογα την περίπτωση, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, τα οποία κατακλύζουν την σύγχρονη δυτική διατροφή. Μελέτες, όπως μια συγκεκριμένη που συμπεριέλαβε περισσότερους από 100.000 Γάλλους ενήλικες για πέντε χρόνια, έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, την παχυσαρκία , τον διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, την άνοια, την κατάθλιψη και τις καρδιακές παθήσεις.

Eίναι τα φυτικά μπιφτέκια εξαιρετικά επεξεργασμένα;

Έχοντας, λοιπόν, κάνει τη διάκριση, τα μπιφτέκια με βάση φυτικά συστατικά θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αλλά τα καθιστά αυτό υγιεινά;

Τα εναλλακτικά κρέατα με βάση τα φυτά διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές, αν και κατατάσσονται από τους επιστήμονες τροφίμων στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, οπότε δεν κατατάσσονται ενιαία.

Για παράδειγμα, ένα μπιφτέκι με βάση τα φασόλια είναι λιγότερο επεξεργασμένο από ένα με βάση το τόφου- το οποίο επίσης δεν διευκρινίζεται αν είναι τελικά ελάχιστα ή εξαιρετικά επεξεργασμένο. Το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού του Καναδά τοποθετεί το tofu στην πρώτη κατηγορία.

Βέβαια, μια εργασία που δημοσιεύτηκε από την Oxford University Press για λογαριασμό της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, αμφισβητεί την γενική ονομασία εξαιρετικά επεξεργασμένη για φυτικές εναλλακτικές. Έχοντας συγκρίνει το αγελαδινό γάλα και το βοδινό κρέας με γάλα σόγιας και μπιφτέκια, διαπίστωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά, λιγότερες θερμίδες και είναι λιγότερο επικίνδυνα για τον οργανισμό για παθήσεις, όπως χοληστερίνη, από το κόκκινο κρέας.

Η ουσία είναι ότι η αντικατάσταση του βοείου κρέατος με τις περισσότερες μάρκες μπιφτέκι φυτικής προέλευσης σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πιο υγιεινή διατροφή. Η επεξεργασία δεν είναι πάντα κακό πράγμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα