Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραλία: Ποια τρόφιμα είναι καλύτερο να αποφεύγετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαραλία: Ποια τρόφιμα είναι καλύτερο να αποφεύγετε
spot_img

Για την αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων, οι ειδικοί προτείνουν πάντα φορητό cooler.

  Καλοκαίρι, και τι καλύτερο από ένα παραθαλάσσιο πικ-νικ με τους αγαπημένους σου; Μια πολύ ωραία ιδέα να περάσεις αρκετές ώρες στην παραλία, έχοντας προετοιμάσει από πριν, τα φαγητά που θα πάρεις μαζί. Όμως για να μην μετατραπεί αυτή η ηλιόλουστη καλοκαιρινή απόδραση σε δυσάρεστη εμπειρία, οι ειδικοί προειδοποιούν ποια τρόφιμα δεν πρέπει να παίρνετε στην παραλία. Κάποια, περισσότερο από άλλα, είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως στην επικίνδυνη ζώνη που ορίζετε μεταξύ 4,5-60°C.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες και η αλλοίωση είναι παρόμοιες στο ότι προέρχονται από την υπερανάπτυξη των μικροβίων και των τοξίνων που παράγουν”, δήλωσε η Tiffany Swan, επαγγελματίας σεφ και επιστήμονας τροφίμων, στο HuffingtonPost. “Έτσι, πραγματικά, εξαρτάται από το ποια βακτήρια μπορεί να υπάρχουν στο φαγητό. Εφόσον δεν γνωρίζουμε ποια βακτήρια υπάρχουν τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι εάν υπάρχει αλλοίωση, υπάρχει κίνδυνος για τροφιμογενείς ασθένειες”.

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα

   Παρόλο που η σαλάτα το καλοκαίρι είναι μια καλή και δροσερή λύση, όταν παραμείνει για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, τα λαχανικά θα μαραθούν και θα γίνουν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. “Θα απέφευγα να φέρω κομμένα φυλλώδη λαχανικά όπως μια σαλάτα, κομμένες ντομάτες και κομμένο πεπόνι, αυτά τα τρόφιμα, αφού κοπούν, δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων”, εξήγησε η Ellen Shumaker, Διευθύντρια του Τμήματος Προβολής και Επέκτασης της Safe Plates στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο HuffingtonPost. Το κλειστό δοχείο με τη σαλάτα στην παραλία που μένει για αρκετή ώρα, δημιουργεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, κατάλληλο για την ανάπτυξη παθογόνων. Επίσης ακόμα και αν είναι ακόμα ασφαλής η σαλάτα για σας, πιθανόν να μην είναι τόσο νόστιμη μαραμένη. Η Swan, αποτρέπει και εκείνους που θα ήθελαν να φέρουν καρπούζι στην παραλία, καθώς μπορεί να έλξει την άμμο, η οποία μπορεί να διαθέτει πολλά δυσάρεστα μικρόβια. Η λύση για αυτούς που θα θέλανε οπωσδήποτε φρούτα ή λαχανικά στην παραλία, είναι το φορητό ψυγειάκι με πάγο (cooler).

Άψητο κρέας 

   Σε περίπτωση που θέλετε να μεταφέρετε κρέας στην παραλία και να το ψήσετε εκεί, σιγουρευτείτε πως έχετε φέρει μαζί θερμόμετρο και το φορητό ψυγειάκι με πάγο μέσα στο οποίο θα φυλάσσεται το κρέας. Με το θερμόμετρο θα βεβαιωθείτε για τη θερμοκρασία του κρέατος και με το ψυγειάκι θα διαφυλάξετε πως δεν θα παραμείνει το κρέας στην “επικίνδυνη ζώνη”. “Εάν το κρέας και τα πουλερικά πρέπει να παραμείνουν δροσερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποθηκευτούν ενώ είναι ακόμα κατεψυγμένα”, δήλωσε η Britanny Saunier, Εκτελεστική Διευθύντρια του Partnership for Food Safety Education, στο HuffingtonPost. Μην αφήνετε το φαγητό να παραμείνει έξω για περισσότερο από δύο ώρες. Μειώστε αυτόν τον χρόνο σε μία ώρα, ιδίως εάν η μέρα είναι ζεστή και ειδικότερα στην Ελλάδα που οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι υπερβαίνουν κατά πολύ τους 30°C.

   Ένας άλλος λόγος που εξυπηρετεί το φορητό ψυγειάκι, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποθηκεύσετε μόνο του το κρέας, είναι η διασταυρούμενα μόλυνση. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος τρόπος για να πλύνετε τα χέρια σας ώστε να μην μεταφερθούν οι χυμοί από τα κρέατα σε άλλα τρόφιμα

Σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα

  «Η μαγιονέζα τείνει να έχει κακό όνομα όσον αφορά την πρόκληση τροφιμογενών ασθενειών, αλλά η εμπορικά συσκευασμένη μαγιονέζα έχει υποστεί επεξεργασία με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών», είπε η Shumaker. Προσπαθήστε να πάρετε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσετε και αποθηκεύστε την σε φορητό ψυγειάκι με πάγο.

Αλκοόλ

   Αν και το αλκοόλ δεν χρήζει ειδικής μεταχείρισης ως προς την ασφάλεια και την μετάδοση τροφιμογενών ασθενειών, ωστόσο είναι μια κακή επιλογή για την παραλία, λένε οι ειδικοί. “Το να πίνουμε με άδειο στομάχι επιτρέπει στο σώμα μας να απορροφήσει το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό,τι αν υπήρχε τροφή στο στομάχι μας”, εξήγησε η Marissa Meshulam, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος, στο HuffingtonPost. “Επιπλέον, το αλκοόλ μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μας και προάγει την αφυδάτωση (εξ ου και αυτό που νιώθετε σε ένα hangover), επομένως το να πίνετε δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Συνιστώ να φέρετε λίγο νερό, τροφές για ενυδάτωση και τροφές με λίγο λίπος ή πρωτεΐνη για να επιβραδύνετε την απορρόφηση του αλκοόλ και να σας αποτρέψει από το να αισθάνεστε σαν χάλια!”.

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/the-worst-foods-to-bring-to-the-beach-according-to-food-safety-experts_uk_648058ece4b027d92f896f54

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο