Συνταγή εμπνευσμένη από τη σπανακόπιτα προτείνει βραβευμένη σεφ.
Η αγάπη των Ελλήνων για τη σπανακόπιτα είναι γνωστή, όμως τι θα λέγατε για πίτα με φύλλο κανταΐφι εμπνευσμένο από τη σπανακόπιτα; Η βραβευμένη σεφ Ravinder Bhogal και αυτοαποκαλούμενη «μισή γυναίκα, μισή χούμους», αναλύει τη συνταγή στο βιβλίο της που επικεντρώνεται στη χορτοφαγική μαγειρική, «Comfort & Joy: Irresistible Pleasures From A Vegetarian Kitchen». Σύμφωνα με την ίδια η συνταγή η οποία δημοσιεύτηκε στον Intepentent, αν και απαιτεί αρκετά υλικά, είναι πολύ πιο απλή από τη σπανακόπιτα χωρίς να στερείται γεύσης. “Δεν υπάρχει βουτύρωμα και στρώση λεπτής ζύμης: αντ’ αυτού, το πλούσιο σε σίδηρο μείγμα χόρτων και τυριού καλύπτεται κάτω από μια φωλιά βουτυρωμένης ζύμης κανταΐφι”.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. λάχανο, μόνο τα λεπτά φύλλα
- 200 γρ. σπανάκι
- 250 γρ. μπρόκολο, βρασμένο μέχρι να μαλακώσει και χοντροκομμένο
- 4 αυγά
- 60 γρ. κουκουνάρι
- 60 γρ. σταφίδες
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. ρικότα
- Ξύσμα από 2 λεμόνια και χυμό από 1
- Μια χούφτα άνηθο, χοντροκομμένο
- Μια χούφτα μαϊντανό πλατύφυλλος, χοντροκομμένο
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 250 γρ. ζύμη καταΐφι
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- Λευκό σουσάμι, για πασπάλισμα
- Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
Μέθοδος:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C/ανεμιστήρα 160°C/γκάζι σήμα 4.
2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέστε το σκόρδο και τηγανίστε ξανά μέχρι να μυρίσει, μετά προσθέστε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει πριν προσθέσετε το σπανάκι. Μόλις μαραθούν τα χόρτα, κατεβάζουμε τη φωτιά και κρυώνουμε.
3. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το μπρόκολο και προσθέτουμε τα αυγά, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, τη φέτα, τη ρικότα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά, το μοσχοκάρυδο και την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά.
4. Τραβάμε τα νήματα της ζύμης καταΐφι για να ξεκολλήσουν και να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το βούτυρο μέσα από το καταΐφι, καλύπτοντάς το καλά.
5. Ρίχνουμε τη γέμιση σπανάκι και ρικότα σε ένα βαθύ ταψί για πίτα. Τοποθετείτε απαλά το καταΐφι πάνω από τη γέμιση της πίτας, πασπαλίζετε πάνω από το σουσάμι και ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί και να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η ζύμη για το καταΐφι. Σερβίρουμε με μια ελαφριά σαλάτα.