Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδικές τροφές: Ο έλεγχος για βαρέα μέταλλα απαιτεί προσοχή, αλλά όχι πανικό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαιδικές τροφές: Ο έλεγχος για βαρέα μέταλλα απαιτεί προσοχή, αλλά όχι πανικό
spot_img

Νέα έρευνα της αγοράς από την Consumer Reports.

    Τα βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές ήταν το αντικείμενο νέας μελέτης της Consumer Reports (CR), σε έναν επιτόπιο έλεγχο της αγοράς. Το CR πραγματοποίησε δοκιμές σε 14 προϊόντα συμπεριλαμβανομένων, ένα μείγμα φρούτων και λαχανικών, γεύματα και φαγητά, καθώς και σνακ, όπως μπάρες και γκοφρέτες. Τα μισά από αυτά τα προϊόντα είχαν ανησυχητικά επίπεδα βαρέων μετάλλων σε δοκιμές πριν από πέντε χρόνια, και τα άλλα μισά, ήταν παρόμοια με προϊόντα που είχαν δοκιμαστεί προηγουμένως αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.

   Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προκειμένου να εξετάσουν πόση ποσότητα τέτοιων τροφών τρώνε συνήθως τα παιδιά, συνέλεξαν δεδομένα από Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Έπειτα αξιολόγησαν τους κινδύνους που ενέχει η έκθεση σε αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδο μέσω των τροφών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γονείς ταΐζουν τα παιδιά τους πολλά τέτοια τρόφιμα την ημέρα. 

  “Επειδή τα βαρέα μέταλλα είναι τόσο διάχυτα στα τρόφιμα και επειδή τείνουν να συσσωρεύονται στο σώμα, μπορεί να προστεθούν μικρές εκθέσεις από πολλαπλές τροφές”, λέει ο Eric Boring, PhD, χημικός CR που επέβλεψε τις δοκιμές. “Και το να ταΐζετε το παιδί σας ποσότητες κοντά στα ημερήσια όρια πρόσληψης αφήνει ελάχιστο χώρο για έκθεση σε βαρέα μέταλλα από άλλες τροφές. Αν και είναι ανησυχητικά, αυτά τα αποτελέσματα δεν αποτελούν λόγο πανικού”. Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την επανειλημμένη έκθεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όχι από την κατανάλωση ενός φαγητού μόνο μία ή ακόμη και πολλές φορές. “Μια περιστασιακή μερίδα έστω και ενός από τα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα είναι γενικά εντάξει”, λέει.

   Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως αποδεδειγμένα η μακροχρόνια πρόσληψη βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, εκτός από το ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δημιουργει ακόμη και προβλήματα ανάπτυξης σε παιδιά συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου IQ και προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς και της ΔΕΠΥ, του αυτισμού και άλλων προβλημάτων. “Η πρώιμη ανάπτυξη είναι μια πραγματικά ευαίσθητη χρονική περίοδος”, λέει η Maya Deyssenroth, PhD, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Κολούμπια. “Τα συστήματα οργάνων αναπτύσσονται και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα”. Προηγουμένως εκτός από ορισμένες παιδικές τροφές που διέθεταν τέτοιου είδους μέταλλα, ανάμεικτοι χυμοί και φυτικά γάλατα βρέθηκαν επίσης θετικά.

Ο παρακάτω σύνδεσμος CR.org δείχνει τις συστάσεις του CR για τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν. https://www.consumerreports.org/babies-kids/baby-food/are-heavy-metal-levels-in-baby-foods-getting-better-a1163977621/

Πληροφορίες από Food Safety News

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο