Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύσταση στον ΕΦΕΤ…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣύσταση στον ΕΦΕΤ...
spot_img

Τα βαρέα μέταλλα και τα (επικίνδυνα!) νομικά κενά.

Από το 2007 που έχω αρχίσει να ασχολούμαι με το θέμα του Ασωπού και της διατροφικής αλυσίδας, είναι φανερό ότι τα βαρέα μέταλλα είναι ένα μείζον θέμα ασφάλειας τροφίμων.

- Advertisement -

Η σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΕΚ 1881/2006) έχει θέσει όρια μόνο για 4 (!!!) βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα. Το νικέλιο και το χρώμιο δεν περιλαμβάνονται σε αυτά.

Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα αυτό το άρθρο πρόσφατα στο cibum.

Αυτό που θα περίμενε κανείς σε ένα σύγχρονο κράτος (που δεν είμαστε!) είναι τούτο: ο ΕΦΕΤ να έχει καταρτίσει πίνακα με τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που έχουν βρεθεί διαχρονικά στην διατροφική αλυσίδα στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Αυτός ο πίνακας θα βοηθούσε πολύ τους επικεφαλής των ομάδων HACCP να κάνουν πιο πλήρη ανάλυση κινδύνων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα