Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία: Ολοκληρωμένη ανασκόπηση για τη νομοθεσία και την αποδοχή από τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΕντομοφαγία: Ολοκληρωμένη ανασκόπηση για τη νομοθεσία και την αποδοχή από τους καταναλωτές
spot_img

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλεια της κατανάλωσης βρώσιμων εντόμων.

Η κατανάλωση εντόμων είναι μια παραδοσιακή πρακτική σε πολλές χώρες. Επί του παρόντος, η επείγουσα ανάγκη για διασφάλιση της βιωσιμότητας των τροφίμων και η υψηλή πίεση από το υποβαθμισμένο περιβάλλον παροτρύνουν τους επιστήμονες τροφίμων να επανεξετάσουν τη δυνατότητα εισαγωγής εδώδιμων εντόμων ως πολλά υποσχόμενο είδος τροφής. 

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης τυποποιημένων νομοθετικών κανόνων και επαρκών επιστημονικών δεδομένων που αποδεικνύουν την ασφάλεια των βρώσιμων εντόμων, πολλές χώρες εξακολουθούν να θεωρούν γκρίζα ζώνη την εισαγωγή βρώσιμων εντόμων στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Επιστημονική ανασκόπηση, εξέτασε διεξοδικά τη νομική κατάσταση, την προθυμία των καταναλωτών, την αποδοχή και τη γνώση σχετικά με τη συγκομιδή, την επεξεργασία βρώσιμων εντόμων καθώς και τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους. 

Όπως διαπιστώθηκε, παρά το μεγάλο πλεονέκτημα της εισαγωγής βρώσιμων εντόμων στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, η νομική κατάσταση και η αποδοχή των καταναλωτών για τα βρώσιμα έντομα εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιητικές και ποικίλλουν σημαντικά σε διαφορετικές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από γεωγραφικές τοποθεσίες και πολιτιστικά υπόβαθρα που περιλαμβάνουν ψυχολογικά, κοινωνικά, θρησκευτικούς και ανθρωπολογικούς παράγοντες. Επιπλέον, η ανησυχία για την ασφάλεια της κατανάλωσης βρώσιμων εντόμων εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα που εμποδίζει την προώθηση των βρώσιμων εντόμων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για χώρες που δεν έχουν παράδοση στην κατανάλωση εντόμων. Ευτυχώς, η κατάσταση βελτιώνεται. Μέχρι στιγμής, ορισμένα εμπορικά προϊόντα εντόμων όπως ενεργειακές μπάρες, μπιφτέκια και σνακ έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόσφατα ένα ειδικό στοιχείο για τη ρύθμιση των νέων τροφίμων, το οποίο πιστεύεται ότι θεσπίζει μια εγκεκριμένη διαδικασία για την προώθηση των τροφίμων με βάση τα έντομα και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εμπορία βρώσιμων εντόμων στο εγγύς μέλλον.

Για να διαβάσετε την ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο