Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aπό καθηγητής στο σχολείο σε εργαστήριο αναλύσεων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμAπό καθηγητής στο σχολείο σε εργαστήριο αναλύσεων
spot_img

Ο κόσμος σήμερα δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς την Αναλυτική Χημεία.

Διάβασα με ενδιαφέρον την συνέντευξη του κ. Γιαννούσιου στην αρχισυντάκτρια του cibum Ελένη Τσαγκά.

Είναι ενδιαφέροντα τα λόγια του κ. Γιαννούσιου σχετικά με το πώς μπόρεσε να εφαρμόσει τις γνώσεις της Χημείας που είχε τόσο στην διδασκαλία της Χημείας όσο και στο εργαστήριο.

Μια ακόμη περίπτωση που δείχνει ότι η Χημεία μπορεί να δώσει το έναυσμα για διδασκαλία αλλά και εφαρμοσμένες εφαρμογές.

Ο κόσμος σήμερα δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς την Αναλυτική Χημεία.

Θυμάμαι όταν σπούδαζα Χημεία στο ΕΚΠΑ, πόσο με ενέπνευσαν οι δάσκαλοί μου στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, εκεί στον 4ο όροφο του Τμήματος Χημείας στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου (η κ. Τιμοθέου-Ποταμιά, ο κ. Ευσταθίου και ο κ. Καλοκαιρινός).

Αλλά η Αναλυτική Χημεία συνδυαζόμενη με την Βιοχημεία και την Χημεία Τροφίμων, τότε περνά σε άλλο επίπεδο.

Η ζωή τα έφερε έτσι που σήμερα αναλύουμε με την ερευνητική ομάδα μου στο UL βιοδείκτες φλεγμονής, μια έρευνα-συνεργασία που ξεκίνησα το 2000 με ένα εμπνευσμένο βιοχημικό δάσκαλό μου (τον κ. Κωνσταντίνο Α. Δημόπουλο) και σήμερα είμαστε σε θέση να μετράμε αναλυτικούς δείκτες που αφορούν στην φλεγμονή και την αθηρογένεση.

Η βάση είναι (και θα είναι) η Χημεία όμως.

Υ.Γ. το “σαράκι” της Χημείας το χρωστάω στην μητέρα μου όταν μου έδειξε το πως να φτιάχνω ασετυλίνη στο εργαστήριο και αυτό το πείραμα το έκανα τότε μπροστά στους συμμαθητές μου στην… έκτη Δημοτικού, στη Θήβα!

Υ.Γ.2

(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, μουσική: Γιάννης Σπανός)

Σάββατο κι απόβραδο και ασετυλίνη στην Αριστοτέλους που γερνάς έβγαζα απ’τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι σου ‘ριχνα στα μάτια να πονάς

Παίζαν οι μικρότεροι κλέφτες κι αστυνόμους κι ήταν αρχηγός η Αργυρώ και φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους τ’Άη Γιάννη θα ‘τανε θαρρώ

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο