Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 3 τάσεις στα τρόφιμα για το 2023

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι 3 τάσεις στα τρόφιμα για το 2023
spot_img

Ποιες τάσεις θα διαμορφώσουν το πεδίο της βιομηχανίας τροφίμων στα επόμενα χρόνια.

Διαβάσαμε πριν από λίγες μέρες στο cibum.gr, για τρεις τάσεις για το 2023.

Πιο αναλυτικά:

Εναλλακτικά θαλασσινά

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για διατροφή Pescetarian –ενσωμάτωση των θαλασσινών σε μια κατά τα άλλα χορτοφαγική διατροφή– αυξάνεται: από το 2016 έως τον Απρίλιο του 2022 έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.

Καθαρή ετικέτα

Η ζήτηση για ισχυρισμούς καθαρής ετικέτας σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης γίνονται όλο και πιο έντονες και γι’ αυτό η Spoonshot την περιλαμβάνει στη λίστα με τις προβλέψεις για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για το 2023 και μετά. Οι λόγοι για την επέκταση των φυτικών εναλλακτικών λύσεων αντί των ζωικών προϊόντων έχουν καλά τεκμηριωμένοι: αντιληπτά οφέλη για την υγεία, ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων και μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Μία στις 10 συνομιλίες των καταναλωτών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή vegan αφορά την καθαρή διατροφή, με σημαντικές αναφορές σε φυσικά τρόφιμα που είναι υγιεινά, βιώσιμα και χωρίς τεχνητά συστατικά.

Τροφές διάθεσης

Οι ψυχοτρόπες ενώσεις αναδεικνύονται ως πιθανά λειτουργικά συστατικά, καθώς η υγεία πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο σωματικές πτυχές, αλλά και ψυχικές και συναισθηματικές.
Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη διείσδυση της CBD σε πολλαπλές κατηγορίες τροφίμων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα προς την αποδοχή ελεγχόμενων ουσιών στην κουλτούρα ευεξίας λένε οι ειδικοί.
Πολλά αποκαλούμενα «φαγητά για τη διάθεση» και ποτά που περιλαμβάνουν κάνναβη και παράγωγα μανιταριών επιλέγονται από τους καταναλωτές για χαλάρωση, βελτίωση του ύπνου, μείωση του στρες και πολλά άλλα.

Επιμύθιο: το φαγητό μπορεί να μας δώσει θερμίδες για να ζούμε αλλά και απόλαυση για να ζούμε καλά. Οι τάσεις αυτές θα διαμορφώσουν το πεδίο της βιομηχανίας τροφίμων στα επόμενα χρόνια.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα