Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια γαλακτοκομικά “αξίζουν” περισσότερο

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠοια γαλακτοκομικά "αξίζουν" περισσότερο
spot_img

Πώς η ζύμωση βελτιώνει την διατροφική αξία των γαλακτοκομικών

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες, η ερευνητική μας ομάδα δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο:

Fermentation Enhances the Anti-Inflammatory and Anti-Platelet Properties of Both Bovine Dairy and Plant-Derived Dairy Alternatives

https://www.mdpi.com/2311-5637/8/7/292

Σε αυτή μας την δουλειά, μελετήσαμε τις αντι-θρομβωτικές ιδιότητες γαλακτοκομικών προϊόντων από βόειο γάλα αλλά και από φυτικά υποκατάστατα γάλακτος αλλά και τα αντίστοιχα ζυμώμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμύγδαλα, καρύδα και ρύζι.

Βρήκαμε ότι τα πολικά λιποειδή από τα ζυμώμενα τρόφιμα αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Η ζύμωση αυτών των γαλατών επέφερε αλλαγές στο λιπιδαιμικό τους προφίλ και πιο συγκεκριμένα βρήκαμε ότι κατά την ζύμωση παράγονται ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτή η βιοχημική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει την αύξηση της διατροφικής αξίας των ζυμώμενων προϊόντων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα