Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια γαλακτοκομικά “αξίζουν” περισσότερο

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠοια γαλακτοκομικά "αξίζουν" περισσότερο
spot_img

Πώς η ζύμωση βελτιώνει την διατροφική αξία των γαλακτοκομικών

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες, η ερευνητική μας ομάδα δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο:

Fermentation Enhances the Anti-Inflammatory and Anti-Platelet Properties of Both Bovine Dairy and Plant-Derived Dairy Alternatives

https://www.mdpi.com/2311-5637/8/7/292

Σε αυτή μας την δουλειά, μελετήσαμε τις αντι-θρομβωτικές ιδιότητες γαλακτοκομικών προϊόντων από βόειο γάλα αλλά και από φυτικά υποκατάστατα γάλακτος αλλά και τα αντίστοιχα ζυμώμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμύγδαλα, καρύδα και ρύζι.

Βρήκαμε ότι τα πολικά λιποειδή από τα ζυμώμενα τρόφιμα αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Η ζύμωση αυτών των γαλατών επέφερε αλλαγές στο λιπιδαιμικό τους προφίλ και πιο συγκεκριμένα βρήκαμε ότι κατά την ζύμωση παράγονται ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτή η βιοχημική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει την αύξηση της διατροφικής αξίας των ζυμώμενων προϊόντων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο