Το αχτύπητο δίδυμο στην προώθηση της μακροζωίας και στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Το πράσινο τσάι θεωρείται παγκοσμίως υπερτροφή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μία νέα έρευνα αποδεικνύει ότι όταν συνδυάζεται με καθημερινή άσκηση, που όλοι ξέρουν τα οφέλη της στην υγεία, δημιουργείται το αχτύπητο δίδυμο κατά του καρκίνου!
Η μελέτη
Η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει διεξοδικά τις ξεχωριστές και συνδυασμένες επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας (PA) και της κατανάλωσης τσαγιού στη θνησιμότητα από κάθε αιτία και τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου μεταξύ 21.350 συμμετεχόντων από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 2009 και 2018.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η κατανάλωση τσαγιού όσο και η PA μείωσαν τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Στην σωματικά ενεργή ομάδα, η κατανάλωση τσαγιού μείωσε περαιτέρω τον κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ αυτή η επίδραση δεν ήταν σημαντική στην ανενεργή ομάδα. Οι περισσότεροι καταναλωτές τσαγιού που ασκούνταν περισσότερο εμφάνισαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τσάι που ασκούνταν λιγότερο. Η κατανάλωση τσαγιού από μόνη της δεν επηρεάζει σημαντικά τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου. Μόνο στις σωματικά ενεργές ομάδες η κατανάλωση τσαγιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου.
Το τσάι είναι η πιο σημαντική πηγή ολικών φλαβονοειδών. Η πρόσληψη φλαβονόλης από το τσάι συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από αθηροσκληρωτική αγγειακή νόσο. Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ποτέ τσάι ή που δεν πίνουν συνήθως τσάι, υπήρξε σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, θνησιμότητας από αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Η λήψη συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού πριν από την άσκηση φαίνεται να είναι αποτελεσματική για την αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής κατάστασης και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την άσκηση. Ο συνδυασμός υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης και κατανάλωσης πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σιρτουΐνης 1 και καταλάσης ως απόκριση και μπορεί να βελτιώσει το αντιοξειδωτικό σύστημα.