Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η συχνότητα με την οποία προσθέτει κανείς αλάτι στα φαγητά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

ΑρχικήΕπιστήμηΗ συχνότητα με την οποία προσθέτει κανείς αλάτι στα φαγητά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
spot_img

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της χαμηλότερης συχνότητας πρόσληψης αλατιού και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη νατρίου με την υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν αυτή τη σύνδεση έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, λόγω της έλλειψης πρακτικών μεθόδων για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης διατροφικής πρόσληψης νατρίου.

 Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα με την οποία ένα άτομο προσθέτει αλάτι στα φαγητά του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της ατομικής του πρόσληψης νατρίου με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, η προσθήκη επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα σε χαμηλότερη συχνότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και ισχαιμικής καρδιακής νόσου. 

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που ακολουθούν μια δίαιτα τύπου DASH, οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την υγεία της καρδιάς.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν εάν η συχνότητα της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συνδέθηκε με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε 176.570 συμμετέχοντες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελέτη εξέτασε επίσης τη σχέση μεταξύ της συχνότητας προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και της δίαιτας DASH, καθώς σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σχετικά με τη δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH είναι ένα είδος διατροφικού στυλ που βοηθά στο να διακοπεί η υπέρταση, δηλαδή συμβάλλει στο να μειώσει κανείς την αρτηριακή του πίεση, άρα και να μειώσει τους κινδύνους που αυτή επιφέρει, όπως αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Οι βασικές αρχές της είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, η αύξηση δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, πουλερικών και ξηρών καρπών και, φυσικά, λιγότερο αλάτι, γλυκά και κόκκινα κρέατα.

 Ενώ η δίαιτα DASH έχει αποφέρει οφέλη σε σχέση με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μια πρόσφατη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός της δίαιτας DASH με τη μείωση του νατρίου ήταν πιο ευεργετικός για ορισμένους καρδιακούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού τραυματισμού, του στελέχους και της φλεγμονής. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρώτα ένα ερωτηματολόγιο για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το αλάτι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, εάν είχαν κάνει σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους τα τελευταία 5 χρόνια. Συλλέχθηκαν, επίσης, δεδομένα για ιστορικά καρδιοπάθειας.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, να είναι πιο σωματικά δραστήριοι και να μην καπνίζουν.  

Οι άνθρωποι που κατά τη μελέτη αποδείχθηκε πως κατανάλωναν λιγότερο αλάτι είχαν επίσης υψηλότερο επιπολασμό υψηλής αρτηριακής πίεσης και χρόνιας νεφρικής νόσου, αλλά χαμηλότερο επιπολασμό καρκίνου. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια δίαιτα τύπου DASH και κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα που περιλαμβάνει αυτή η δίαιτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, καθώς και σε καπνιστές. Μια υψηλότερη βαθμολογία τροποποιημένης δίαιτας DASH συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων καρδιακής νόσου.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα