Ερευνητές και τα «σκυλιά τρούφας» τους ανακάλυψαν δύο νέα είδη τρούφας.
Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, ομάδες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, με τη βοήθεια εξειδικευμένων σκύλων, εντόπισαν δύο νέα είδη τρούφας που είναι ενδημικά στη Βόρεια Αμερική. Τα είδη, που ονομάστηκαν Tuber canirevelatum και Tuber cumberlandense, αποκαλύφθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες των ΗΠΑ.
Η Tuber canirevelatum, ή αλλιώς η «τρούφα που βρέθηκε από σκύλο», ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του σκύλου που την ανακάλυψε και συγκεκριμένα της Monza, μαζί με την εκπαιδεύτριά της Lois Martin.
Εν τω μεταξύ, η Tuber cumberlandense εντοπίστηκε στο Cumberland Plateau από τη Margaret Townsend και τον σκύλο της, Luca. Οι ανακαλύψεις αυτές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της περιφερειακής βιοποικιλότητας των μυκήτων.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Gregory Bonito από το MSU ηγήθηκε της έρευνας, αναδεικνύοντας τις μοναδικές ιδιότητες αυτών των τρουφών. «Τα είδη αυτά παρουσιάζουν αρωματικές ενώσεις παρόμοιες με εκείνες των ευρωπαϊκών τρούφες υψηλής αξίας», εξήγησε ο Bonito. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον και προσπάθειες για την καλλιέργεια αυτών των βορειοαμερικανικών ποικιλιών.
Επί του παρόντος, το αποστακτήριο Maker’s Mark του Κεντάκι διερευνά την καλλιέργεια τρούφας, με στόχο να αξιοποιήσει τη συμβιωτική σχέση μεταξύ των τρουφών και των λευκών δρυών -ένα κρίσιμο συστατικό των βαρελιών ουίσκι τους. Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εγχώρια παραγωγή τρούφας και τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της.
Ο Bonito τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο των σκύλων τρούφας στον εντοπισμό αυτών των υπόγειων θησαυρών, δηλώνοντας: «Αν έχεις τρούφες αξίας 20.000 δολαρίων που φυτρώνουν υπόγεια, πρέπει να τις βρεις πριν χαθούν, οπότε τα σκυλιά είναι πολύ σημαντικά».
Η έρευνα αυτή όχι μόνο συμβάλλει στην κατανόηση των μυκήτων της Βόρειας Αμερικής, αλλά έχει επίσης ελπιδοφόρες προοπτικές για τη μαγειρική και τη γεωργική βιομηχανία.
Καθώς ανακαλύπτονται περισσότερα ενδημικά είδη, η γοητεία της τρούφας συνεχίζει να αυξάνεται, τροφοδοτούμενη από το μυστήριο και τη σημαντική μαγειρική της αξία.
Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Mycologia και μπορείτε να τα δείτε εδώ.