Ενώ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε τρόφιμα και φάρμακα για τα οφέλη του για την υγεία, πλέον έχουν ληφθεί πάνω από 100 αναφορές σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του κουρκουμά στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Στην Ιταλία, έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα ηπατίτιδας που αφορούν άτομα που καταναλώνουν συμπληρώματα κουρκουμά και 15 κρούσματα στη Γαλλία συνδέονται δυνητικά με συμπληρώματα κουρκουμίνης ή κουρκουμά, όπως επισημαίνει η Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (ANSES).
“Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στο σύστημα ειδοποιήσεων και στα δεδομένα πειραματόζωων υποδηλώνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να είναι άμεση αιτία ηπατίτιδας. Επιπλέον, οι ιταλικές αρχές πραγματοποίησαν αναλύσεις των συμπληρωμάτων διατροφής των οποίων η κατανάλωση προκάλεσε ηπατίτιδα”, λέει στο Nutrition Insight η Fanny Huret, συντονίστρια της αξιολόγησης εμπειρογνωμόνων της Anses.
Σε κανένα από τα δείγματα που αναλύθηκαν δεν ανιχνεύθηκε η παρουσία ρύπων, όπως βαρέα μέταλλα, ηπατοτοξική συνθετική χρωστική, ναρκωτικά κ.λπ.
Είναι τελικά ο κουρκουμάς ένα ασφαλές συστατικό;
Απαντώντας στην έκθεση της ANSES, η Arjuna Natural, μια μεγάλη Ινδική φαρμακευτική εταιρεία, τονίζει ότι ο κουρκουμάς είναι ένα ασφαλές συστατικό. Οι ειδικοί τονίζουν πως ο κουρκουμάς έχει καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ετών στην Ασία, ειδικά στην ινδική υπο-ήπειρο όπου αποτελεί μέρος των τροφίμων και των φαρμάκων σε σημαντικές ποσότητες.
“Εάν ο κουρκουμάς ήταν τοξικός και προκαλούσε ηπατίτιδα, θα υπήρχε μια σαφής ένδειξη εδώ και πολύ καιρό”, δηλώνει ο Δρ Benny Antony, διευθύνων σύμβουλος της Arjuna Natural, προσθέτοντας ότι ο κουρκουμάς είναι βιοδιαθέσιμος και ασφαλής. Ως παραγωγός φυσικής κουρκουμίνης, η εμπειρία ήταν ότι 100% κουρκούμη είναι ασφαλής, και αυτό έχει επίσης μελετηθεί κλινικά.
Ο κουρκουμάς είναι ένα ανθοφόρο φυτό, το Curcuma longa, γνωστό για τα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πεπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η Huret προσθέτει ότι οι συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση κουρκουμά, είναι πονοκέφαλος, ζάλη και πεπτικές διαταραχές, όπως διάρροια ή ναυτία. Τονίζει επίσης τη σημασία της σωστής δοσολογίας. Οι χαμηλές δόσεις έχουν αντιοξειδωτική δράση (ηπατοπροστατευτική) και οι υψηλές δόσεις θα είχαν προ-οξειδωτικό αποτέλεσμα (ηπατοτοξικό)».
Επιπλέον, η κουρκουμίνη αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα όπως αντιπηκτικά, αντικαρκινικά φάρμακα και ανοσοκατασταλτικά. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να τα κάνει λιγότερο ασφαλή ή λιγότερο αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, η ANSES συμβουλεύει τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα να μην καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμά, χωρίς να ζητήσουν πρώτα ιατρική συμβουλή.
Ο Antony τονίζει ότι όλα τα συμπληρώματα κουρκουμίνης στην αγορά δεν περιέχουν 100% κουρκουμά, επομένως τονίζει την έλλειψη μελετών σχετικά με τα συμπληρώματα, την ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Οι αντίθετες επιδράσεις στο οξειδωτικό στρες θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την ποσότητα της κουρκουμίνης που είναι βιοδιαθέσιμη στο ανθρώπινο σώμα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων όρισε την ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη των 180 mg, με βάση ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά. Η ANSES συνιστά η ημερήσια δόση να παραμείνει κάτω από 153 mg για ενήλικες στα 60 κιλά, καθώς η έκθεση στην ουσία στη γαλλική διατροφή φτάνει τα 27 mg για δίαιτες που την περιλαμβάνουν.
«Η κουρκουμίνη έχει πολύ χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή, απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος και εξαλείφεται γρήγορα από το σώμα. Οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει διάφορα σκευάσματα για να αυξήσουν αυτή τη βιοδιαθεσιμότητα και έτσι να ενισχύσουν τις επιδράσεις της κουρκουμίνης», εξηγεί η Huret.
Ο οργανισμός συμβουλεύει τις εταιρείες που εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής να παρέχουν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μπορεί να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο μέγιστο ημερήσιο επίπεδο πρόσληψης.