Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5ο Olympia Forum: Η βιώσιμη γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη στο προσκήνιο

ΑρχικήΝέα5ο Olympia Forum: Η βιώσιμη γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη στο προσκήνιο
spot_img

Η βιώσιμη γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 5ου Olympia Forum, που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πατρίς», Πηγή Γιακουμέλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, δήλωσε ότι η αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει στο 30% του ΑΕΠ της περιφέρειας, απασχολώντας το 25% του ανθρώπινου δυναμικού.

«Είναι δηλαδή ένας από τους βασικούς πυλώνες. Το ζήτημα, στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, είναι να αποδίδει οφέλη που επιλέγουμε ως στόχο και να συνεχίσει με αυξητική τάση προς το μέλλον. Πρέπει να προσεγγιστούν οι δυνατότητες που έχουμε και να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, όπου εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, τα οποία μας δίνει η τεχνολογία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορέσουν να βρουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, για να αυξήσουν την παραγωγή, χρησιμοποιώντας νέα μέσα καλλιέργειας. Για να επιτευχθεί η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, πρέπει οι αγρότες να είναι και επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Φίλιας, διευκρινίζοντας ότι είναι ανάγκη οι αγρότες όχι μόνο να παράγουν αξιόπιστα και πιστοποιημένα προϊόντα, να τα συσκευάζουν, αλλά και να τα προωθούν τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στις συνέργειες και στη συγκρότηση ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών.

Ο κ. Φίλιας σημείωσε επίσης ότι εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Κόρινθο, ενώ πρότεινε να στηθούν μηχανισμοί για να αντιμετωπίζονται άμεσα οι νόσοι, αλλά και τα έκτακτα γεγονότα, τα οποία πλέον συμβαίνουν συχνά, όπως είναι, για παράδειγμα, η πανώλη, η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία κλπ.

Από την πλευρά του, ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και εξωτερικός συνεργάτης του Ιταλικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών ΙΝΕΑ, Θεόδωρος Μπένος, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά καινοτόμα προγράμματα γενικότερα για την ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και προγράμματα που αφορούν στην προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου, προγράμματα καινοτόμων μεθόδων μεταποίησης τροφίμων, προγράμματα για την κυκλική βιοοικονομία με την αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων και άλλα.

Όπως σχολίασε, η αγροτική ανάπτυξη δεν αφορά μόνο την οικονομική δραστηριότητα, αφορά και την κοινωνική ζωή, με την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπένος προσέθεσε τα εξής: «Στον χώρο της γνώσης και της καινοτομίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αρκετά ενεργό ρόλο και υψηλές επιδόσεις. Μόνο για την αγροδιατροφή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προγράμματα καινοτομίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όμως, στη χώρα μας συνολικά παρατηρείται χάσμα μεταξύ πρακτικής και γνώσης, δηλαδή μεγάλο μέρος της γνώσης, που παράγεται εντός και εκτός συνόρων, δεν φτάνει ποτέ στους παραγωγούς, ενώ συχνά το ενδιαφέρον για τις ανάγκες των ίδιων των παραγωγών, από την πλευρά κυρίως των ερευνητικών φορέων, είναι μικρό.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα, κομβικός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του λεγόμενου συστήματος γεωργικής γνώσης και καινοτομίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική στις ιδέες που υποβλήθηκαν στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ, πριν από μερικούς μήνες, έγινε και η επίσημη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την υλοποίηση του συστήματος αυτού.

Ωστόσο, οι φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο συνεχίζουν να έχουν μικρή σύνδεση, ενώ η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Δανία, οι οποίες έχουν ένα πολύ συμπαγές και αποτελεσματικό σύστημα υλοποίησης.

Συνεπώς, η ανάγκη για την εφαρμογή μέτρων μεταφοράς γνώσης και τεχνογνωσίας στον παραγωγικό κόσμο παραμένει μεγάλη».

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, μία πρόταση θα ήταν να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα προβάλλεται ένα πλήθος από πληροφορίες, με απλό και συνοπτικό τρόπο, όπως συνόψεις ερευνητικών προγραμμάτων, μαζικά, ανοιχτά, διαδικτυακά μαθήματα και εκπαιδευτική ύλη των σχολών ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης.

Η πλατφόρμα θα μπορούσε να λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τα ψηφιακά αποθετήρια γνώσεων, που δρομολογούνται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Επίσης, όπως υπογράμμισε, είναι ανάγκη να ενισχυθεί και η βιωματική μάθηση, δηλαδή οι ίδιοι οι παραγωγοί που έχουν εφαρμόσει καινοτομίες να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε άλλους παραγωγούς. «Είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς τεχνογνωσίας στον παραγωγικό κόσμο» υποστήριξε ο κ. Μπένος.

Ο αντιπρόεδρος της Neuropublic, Γιάννης Μαυρουδής, ανέφερε πως το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα είναι μια οριζόντια προτεραιότητα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι και μια πολύ δύσκολη άσκηση, όπου η περιφερειακή ανάπτυξη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. «Η χώρα μας είναι η πρώτη που “τρέχει” τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις διαδικασίες είναι οι εργάτες γης και πώς θα προσελκύσουμε νέους παραγωγούς στην αγροτική παραγωγή. Υπάρχουν καλλιέργειες, αλλά όχι άτομα, για να τις καλλιεργήσουν», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας της Κρήτης, Μιχάλης Καθαράκης, σημείωσε ότι το θέμα της βιωσιμότητας είναι συστημικό και υπάρχουν πολλές παράμετροι, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.

«Θέλουμε βιώσιμες τοπικές κοινωνίες, κοινωνικά οικονομικά και στην κουλτούρα. Υπάρχει θέμα γήρανσης και είμαστε πολύ πίσω στο θέμα της κατάρτισης του αγρότη. Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση από το σύστημα γύρω από όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας. Χρειαζόμαστε συνεταιρισμούς και μια αλλαγή κουλτούρας, που πρέπει να συμβεί μέσα από μαθησιακές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Καθαράκης.

Το 5ο Olympia Forum συνδιοργανώνεται από την εφημερίδα «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο