Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

75 τροφικές δηλητηριάσεις από μολυσμένο μαρούλι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων75 τροφικές δηλητηριάσεις από μολυσμένο μαρούλι
spot_img

Νέα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων από μολυσμένα μαρούλια.

Νέα κρούσματα ασθενειών μετά την κατανάλωση μαρουλιού ανακοίνωσε ο FDA στις ΗΠΑ. Η νέα επιδημία λοιμώξεων από E. coli O157:H7 συνδέεται με ένα μείγμα μαρουλιού iceberg και romaine που σερβιρίστηκε σε εκδηλώσεις catering, εστιατόρια και σε ένα σχολείο. Με βάση τις επιδημιολογικές πληροφορίες που συνέλεξε το CDC, έχουν αναφερθεί συνολικά 75 άτομα που μολύνθηκαν με το ίδιο στέλεχος E. coli O157:H7 από 12 πολιτείες.

Η έρευνα ανίχνευσης του FDA εντόπισε ένα μείγμα iceberg και μαρουλιού romaine από έναν κοινό προμηθευτή ως την πηγή αυτής της επιδημίας αν και δεν δημοσίευσε περισσότερα στοιχεία της εταιρείας. Ωστόσο, το επηρεαζόμενο προϊόν που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά. Η FDA συνεχίζει να συνεργάζεται με τον προμηθευτή για να προσδιορίσει εάν θα μπορούσε να επηρεαστεί κάποιο επιπλέον προϊόν. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και δεν υπάρχει σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγουν το iceberg ή το μαρούλι romaine.

Μόλυνση μαρουλιών από το παθογόνο βακτήριο είναι συχνή με χαρακτηριστικότερη τις πρόσφατες μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από σάντουιτς που περιείχαν μολυσμένο με E. coli μαρούλι στ Βρετανία. Tα σάντουιτς πωλήθηκαν από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 275 τροφικές δηλητηριάσεις ένα νεκρός.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες τροφίμων, το μαρούλι είναι ένα κοινό μέσο μόλυνσης E.coli. που μπορεί να προκαλέσει, μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος (βακτηριαιμία) με συμπτώματα όπως πυρετός και ρίγη, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη σύγχυση.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign, που αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη λαχανικά, μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες, έδειξε πως η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο (4 ° C), μειώνει απότομα τον πληθυσμό του βακτηρίου.

Πως φτάνει όμως αρχικά το βακτήριο να υπάρχει στα φυλλώδη λαχανικά, αφού κατά βάση το E.coli «θέλει ουσιαστικά να βρίσκεται μέσα στα έντερα των θερμόαιμων ζώων»; Όπως λέει ο Monaghan στο Standard, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση μόλυνση, η κοπριά και το E.coli που υπάρχει σε αυτήν, μπορεί να προσκολληθεί στα φύλλα μαρουλιού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει έμμεση μόλυνση, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο έδαφος ή στο νερό και στη συνέχεια να βρουν το δρόμο τους προς το μαρούλι. Προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα κρούσματα, οι αγρότες υποχρεούνται να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν φυτέψουν μαρούλια σε χωράφι που έχουν βάλει κοπριά. Για να ελέγξουν την παρουσία E.coli πρέπει να δοκιμάσουν και το νερό άρδευσης. Επομένως, αν και οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από E.coli πλένοντας τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, το μαρούλι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό από τους παραγωγούς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο