Το έντομο έχει εντοπιστεί σε καλλιέργειες στο Ηράκλειο, την Κω και τη Χίο.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έγγραφό της ενημέρωσε για την διασπορά του εντόμου Spodoptera frugiperda. Σύμφωνα με την έως τώρα γνωστή διασπορά τού εντόμου, η παρουσία τού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda έχει επιβεβαιωθεί στις ΠΕ Ηρακλείου, Κω και Χίου κατά το τρέχον έτος 2024. Το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες τού επίσημου δικτύου τού Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Το έντομο προσβάλλει περισσότερα από 80 είδη φυτών, μεταξύ άλλων τον αραβόσιτο και λοιπά σιτηρά. Ο αραβόσιτος είναι η καλλιέργεια που πλήττεται περισσότερο στην Αφρική. Πέραν αυτών, όμως, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, πολλά σολανώδη (όπως πατάτες, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καπνός), φασόλια, κρεμμύδια, αραχίδα, κολοκυνθοειδή, σταυρανθή, αρκετά καλλωπιστικά όπως χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, πελαργόνια.
Με βάση τον Εκτελεστικό Κανονισμό, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της παρουσίας τού συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, θα πρέπει να καθοριστεί οριοθετημένη περιοχή εντός της οποίας θα περιλαμβάνεται η προσβεβλημένη ζώνη και μία ζώνη ασφαλείας (τουλάχιστον 5 χλμ.). Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει ο Κανονισμός είναι και η διακίνηση με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο των καρπών πιπεριάς (Capsicum L.) και μελιτζάνας (Solanum melongena L.) που παράγονται εντός της οριοθετημένης περιοχής.
Πληροφορίες για το έντομο, την αναγνώριση και τη βιολογία του υπάρχουν αναρτημένες στον ιστοχώρο τού Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (https://wordpress.com/post/planthealthdrama.wordpress.com/2552).
Ενημερωτικό φυλλάδιο και αφίσα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα τού ΥΠΑΑΤ
(https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia).