Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμος εχθρός και της παγκόσμιας υδατοκαλλιέργειας

ΑρχικήΝέαΑλιείαΚλιματική αλλαγή: Θανάσιμος εχθρός και της παγκόσμιας υδατοκαλλιέργειας
spot_img

Το 90% των “μπλε” τροφίμων απειλούνται.

   Περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής «μπλε» τροφίμων, τόσο στην αλιεία όσο και στην υδατοκαλλιέργεια, αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους από την περιβαλλοντική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Μπάρμπαρα. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή είναι η Ασία, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, οι οποίες είναι και ο μεγαλύτεροι παραγωγοί θαλασσινών τον κόσμο. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Nature Sustainability, με τίτλο «Ευπάθεια των μπλε τροφίμων στην ανθρωπογενή περιβαλλοντική αλλαγή», είναι μία από τις επτά επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν από το Blue Food Assessment ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας ενημέρωσης για τη μελλοντική βιωσιμότητα των υδάτινων τροφίμων.

   Οι ερευνητές διεξήγαγαντη πρώτη παγκόσμια ανάλυση περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων που επηρεάζουν την ποσότητα παραγωγής και την ασφάλεια των μπλε τροφίμων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ανθοφοριών φυκιών, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών και της έκθεσης σε φυτοφάρμακα.

   Οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες δεν νοιάζονται για τα εθνικά σύνορα”, σημειώνει ο Ben Halpern, συν-επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο UC Santa Barbara και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης. “Οι παράγοντες πίεσης μετακινούνται από τον αέρα, το νερό, τα είδη και τους ανθρώπους, συνδέοντας τη γη με τη θάλασσα και το οικοσύστημα με το οικοσύστημα”.

   Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλή έκθεση στην περιβαλλοντική αλλαγή αλλά χρειάζονται επαρκή ικανότητα προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων του Μπαγκλαντές, του Εσουατίνι, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και της Ουγκάντα.“Παρόλο που έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο με την κλιματική αλλαγή, οι στρατηγικές μας προσαρμογής για τα μπλε συστήματα τροφίμων που αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική αλλαγή δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και χρειάζονται επείγουσα προσοχή”, προσθέτει η Rebecca Short, συν-επικεφαλής συγγραφέας και ερευνήτρια στο Stockholm Resilience Centre.

   Η έκθεση απευθύνει έκκληση για περισσότερη διασυνοριακή συνεργασία και στρατηγικές προσαρμογής, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται η παραγωγή μπλε τροφίμων είναι πολύ αλληλοεξαρτώνται. Παράλληλα υπογραμμίζεται η ανάγκη διαφοροποίησης της παραγωγής μπλε τροφίμων σε χώρες υψηλού κινδύνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αλλαγής, εκτός εάν υιοθετηθούν επαρκείς στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής. Η γνώση των ιθαγενών επίσης, θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής στην περιβαλλοντική αλλαγή.

    Καινοτόμες ιδέες για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στη βιώσιμη αλιεία, λανσάρουν βιομηχανίες τροφίμων όπως οι Cargill, Mars, Walmart, Costco, World Wildlife Fund και Finance Earth. Ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη βελτίωση της αλιείας έως το 2030.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο