Μεγάλη ανάκληση Quaker λόγω λάθους στην επισήμανση των συστατικών.
Η γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα, την ανάκληση του συνόλου της παραγωγής Quaker μαύρης σοκολάτας της PpesiCo με αριθμούς παρτίδας 3168930010906 και 3168930010869 και με ημερομηνίες Best Before από τις 16/3/2025 έως και τις 19/4/2025. Τα Quaker πωλούνται από τα σουπερμάρκετ Auchan, ITM, Carrefour, Casino, Cora, Match, Monoprix και, U brand.
Ο λόγος της ανάκλησης είναι η ανίχνευση στο προϊόν παρουσίας γάλακτος που δεν αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος. Αυτό ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους αλλεργικούς στο γάλα καταναλωτές. Οι αρχές κάλεσαν τους καταναλωτές είτε να απεικοινωνήσουν με την PepsiCo France είτε να εποστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα.
Να σημειωθεί ότι η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων είναι η πιο κοινή αιτία ανάκλησης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζονται. Σε πρόσφατη έρευνα του GS1UK, πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις.
Ο κίνδυνος της τροφικής αλλεργίας παραμένει υπαρκτός και “ύπουλος” κίνδυνος για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας ενός αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει ταχεία αλλεργική αντίδραση (μέσα σε λίγα λεπτά) που μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή. Μερικά μόνο τραγικά περιστατικά, περιλαμβάνουν τον θάνατο 17χρονης μαθήτριας στην Κρήτη τον περασμένο Ιανουάριο και τον θάνατο 20χρονης στην Ιταλία επίσης στις αρχές του 2024. Και οι δύο ήταν αλλεργικές στα γαλακτοκομικά.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.