Επηρεάζονται όλες οι παρτίδες με ελάχιστη διάρκεια ζωής έως τις 05/03/2027.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour της Ιταλίας ανακοίνωσε την προληπτική ανάκληση 30 ειδών ζυμαρικών δικής της μάρκας από όλα τα καταστήματά της, λόγω της απουσίας της ένδειξης «μπορεί να περιέχει ίχνη μουστάρδας» στις ετικέτες, η οποία εκτός από υποχρεωτική μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών που είναι αλλεργικοί σε αυτή την ουσία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλήρες γάλα: Ποιοι και γιατί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο από το γάλα χαμηλών λιπαρών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 41.000 δημοφιλείς κρέμες προσώπου αποσύρονται λόγω καρκινογόνου βενζολίου – Αναβάθμιση κατηγορίας κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής βρήκε νεκρή αράχνη μέσα σε καρβέλι μαύρο ψωμί
Πρόκειται για ζυμαρικά με σιμιγδάλι σκληρού σίτου και ζυμαρικά με σιμιγδάλι σκληρού σίτου ολικής αλέσεως που παράγονται από την Ghigi 1870 Spa σε διάφορες μορφές και πωλούνται σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων και 1 κιλού με διάφορες ημερομηνίες λήξης έως και τις 3/5/2027.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως να διώξετε μια για πάντα τα μυρμήγκια από την κουζίνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για κουτάλα μαγειρέματος – Περιέχει χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε κατάστημα Σκλαβενίτη στη Λάρισα
Αλλεργία στη μουστάρδα
Η μουστάρδα αποτελεί αναγνωρισμένο αλλεργιογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιέχει πρωτεΐνες που σε ορισμένα άτομα προκαλούν ανοσολογική αντίδραση. Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από ίχνη μουστάρδας σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα αλλεργίας στη μουστάρδα μπορεί να είναι: Δερματικά (εξανθήματα, φαγούρα, πρήξιμο, Γαστρεντερικά (ναυτία, εμετός, διάρροια), Αναπνευστικά (δύσπνοια, βήχας, συμφόρηση, Αναφυλαξία (σπάνια αλλά σοβαρή).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη ζάχαρη – Για σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία
Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011 για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα η μουστάρδα περιλαμβάνεται στα 14 υποχρεωτικά αλλεργιογόνα που πρέπει να αναγράφονται καθαρά στη συσκευασία τροφίμων. Αυτό ισχύει τόσο για ολόκληρους σπόρους μουστάρδας, όσο και για μπαχαρικά και μίγματα, μουστάρδα σε σάλτσες και σκόνη μουστάρδας.
Ακολουθεί η πλήρης λίστα των παρτίδων και των μορφών που ανακαλούνται:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε έξτρα παρθένο Ιταλικό ελαιόλαδο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθήτρια βρήκε δόντι(!) μέσα σε burger γνωστού Fast Food στο Χαλάνδρι – Δείτε φωτογραφίες
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.