Περιέχει αλλεργιογόνο που δεν αναγράφεται στην ετικέτα με τα συστατικά
Tα Tesco, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στον κόσμο, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακαλούν ένα πολύ δημοφιλές μπαχαρικό αφού διαπιστώθηκε ότι είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή για άτομα με ορισμένες τροφικές αλλεργίες .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης που δημοσιεύθηκε από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας αποκαλύφθηκε ότι μια παρτίδα σκόνης σκόρδου Tesco περιέχει φιστίκια, τα οποία δεν αναφέρονται στην ετικέτα.
Αυτό καθιστά την επηρεασμένη παρτίδα «μη ασφαλή για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στα φιστίκια». Σύμφωνα με τον συναγερμό ανάκλησης τροφίμων, ενώ οι καταναλωτές έχουν κληθεί να μην φάνε την εμπλεκόμενη παρτίδα, οι συνέπειες είναι ανησυχητικές για όσους την καταναλώνουν εν αγνοία τους. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια περιλαμβάνουν έμετο, κνίδωση και δυσκολία στην αναπνοή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα αγωγή κατά εταιρείας για το θάνατο άνδρα από οξεία ηπατική ανεπάρκεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε επιδόρπιο γιαουρτιού Arla – Άμεση ανάκληση
Αλλεργία στα φιστίκια
Η αλλεργία στα φιστίκια είναι από τις πιο σοβαρές IgE-μεσολαβούμενες αλλεργίες και μπορεί να προκαλέσει ισχυρή αλλεργική αντίδραση. Εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και σπάνια λύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Τα συμπτώματα από την κατανάλωση ακόμη και πολύ μικρών ποσοτήτων φιστικιού εμφανίζονται άμεσα. Ξεκινούν από την εμφάνιση εξανθημάτων, κνησμού, αίσθημα «μυρμηγκιάσματος» στη γλώσσα και την σκληρή υπερώα (ουρανίσκος), διαταραχή της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος με ναυτία έμετο ή διάρροια και μπορούν να καταλήξουν πολύ πιο βαριά. Στην βαριά συμπτωματολογία συμπεριλαμβάνονται η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η εμφάνιση λιποθυμικών επεισοδίων, η ασφυξία λόγω οιδήματος και απόφραξης των αεραγωγών και άλλα συμπτώματα, απειλητικά για την ζωή. Η βαριά συμπτωματολογία συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη υπό τον όρο αναφυλαξία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κι άλλες μολυσμένες γατοτροφές – Κατοικίδια οδηγούνται σε ευθανασία και κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες τους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκαριστικό! Άνδρας ανακαλύπτει νεκρό φίδι στο παγωτό του!
Τι να προσέξω εάν έχω αλλεργία στα φιστίκια
Αρχικά θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αυτού του ξηρού καρπού αλλά και των προϊόντων που τον περιέχουν. Και εάν θεωρείτε εύκολο το να αποφύγετε τον καρπό αυτό καθ΄εαυτό, η αποφυγή προϊόντων που τον περιέχουν μπορεί να αποδειχτεί μια σκληρή δοκιμασία.
Θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε! Και τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν έτοιμα τρόφιμα αλλά και προϊόντα κοσμετολογίας όπως πχ κρέμες σώματος. Και αυτό γιατί, ακόμη και η απλή επαφή με το δέρμα, είναι πολύ πιθανόν να σας προκαλέσει συμπτώματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα κλειδιά σας
Καλό θα ήταν επίσης, να επιλέγετε με προσοχή τα έτοιμα γεύματα που θα καταναλώσετε και να το κάνετε μόνο εάν είστε σίγουροι πως δεν περιέχουν ίχνη φιστικιού.
Ακόμη, αν και ακραίο και περιοριστικό, μια ασφαλής επιλογή θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση και των υπόλοιπων ξηρών καρπών. Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν επιμολυνθεί από αιωρούμενα ίχνη φιστικιού, κατά την διάρκεια παρασκευής και συσκευασίας τους. Επίσης, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της «διασταυρούμενης αντίδρασης» έναντι σε άλλα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στους λοιπούς ξηρούς καρπούς.
Ίσως μάλιστα θα ήταν χρήσιμο, ιδίως όταν ταξιδεύετε, να έχετε μαζί σας ποσότητα αδρεναλίνης σε ενέσιμη μορφή. Άλλωστε όταν ταξιδεύουμε, κατά κανόνα, καταναλώνουμε έτοιμα γεύματα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Για περισσότερες λεπτομέρειες και συστάσεις όμως αναφορικά με την φαρμακευτική διαχείριση της αλλεργίας καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον αλλεργιολόγο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.