Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να αποσαφηνίσει το αν τα τρόφιμα που δεν είναι ζωικής προέλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους κρέατος, όπως ο όρος “μπιφτέκι λαχανικών”.
Αν και τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης κερδίζουν δημοτικότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η έλλειψη σαφήνειας που επικρατεί σε ορισμένους παράγοντες στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω εμπορική άνθιση των εναλλακτικών πρωτεϊνών.
Ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να επιλυθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ), αφορά στον τρόπο εμπορίας των εναλλακτικών πρωτεϊνών, συγκεκριμένα για τον όρο “φυτικό μπιφτέκι” από λαχανικά.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να αποσαφηνίσει το αν τα τρόφιμα που δεν είναι ζωικής προέλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους που μέχρι τώρα συνδέονται με τα παραδοσιακά ζωικά, όπως εν προκειμένω και ο όρος “μπιφτέκι” ή “λουκάνικο”. Το επιχείρημα που έχουν θέσει πολλοί είναι ότι μπορεί η χρήση τους για φυτικά προϊόντα να είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές.
Αφενός, η απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται να ορίσει το αν θα υπάρχει ένας κανόνας για όλα τα κράτη μέλη, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες ή αν θα πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε εθνική πολιτική. Αφετέρου, οι επιπτώσεις εκτείνονται και στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ, ειδικά σε ορισμένες που εξετάζουν την περίπτωση επιβολής απαγορευτικών νόμων για τη χρήση των όρων συμβατικών ζωικών προϊόντων στα εναλλακτικά φυτικά, όπως συμβαίνει με την Ιταλία και το Βέλγιο.
Μάλιστα η πρώτη νωρίτερα φέτος είπε ένα ηχηρό “όχι” σε μια άλλη εναλλακτική του ζωικού κρέατος, το καλλιεργημένο κρέας, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πρόστιμο ως και 60.000 ευρώ για εταιρείες που θα επιχειρήσουν να παράγουν προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος στην Ιταλία, με βασικό επιχείρημα για την προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της χώρας όπως και των παραγωγών της και της Ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων. To σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου από 93 εκ των 154 βουλευτών και εγκρίθηκε και από την Γερουσία της Ιταλικής Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι, αν τυχόν υπόκειται στο εκάστοτε κράτος να καθορίσει την απαγόρευση ή μη της ονομασίας των φυτικών “κρεάτων”, οι επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια.
Η επισήμανση των τροφίμων από τις αρχές του ‘ 90 ρυθμίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και οι εμπορικοί κανόνες για τα περισσότερα από τα προϊόντα που διατίθενται στην Ευρώπη εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ στο πλαίσιο των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ). Επιπλέον, το πλαίσιο περιλαμβάνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) και μέσα σε αυτό εμπίπτει η παραγωγή και το εμπόριο όλων των γεωργικών προϊόντων, ως εκ τούτου και των τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης.
Το θέμα τέθηκε στο πλαίσιο της τελευταίας μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020 απέρριψε μια απόπειρα απαγόρευσης που αφορούσε στο μπιφτέκι λαχανικών, καθώς, σύμφωνα με την EURACTIV οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν μια σειρά τροπολογιών που στοχεύουν στον περιορισμό όρων και ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας αποκλειστικά για βρώσιμα μέρη των ζώων.