Η απόφαση του FDA, η αντίδραση της βιομηχανίας και η διαμάχη γύρω από την ασφάλεια του προσθέτου.
Λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο FDA ανακοίνωσε την απαγόρευση της κόκκινης χρωστικής Νο 3 (Red 3) στα τρόφιμα και τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.
Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε μια μελέτη του 1987 σε αρσενικούς αρουραίους, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία μπορεί να προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, η βιομηχανία τροφίμων και πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απόφαση δεν στηρίζεται σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα.
Ο Joseph Borzelleca, επικεφαλής της μελέτης του 1987 και ομότιμος καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας, επιμένει ότι η έρευνά του δεν κατέδειξε κίνδυνο για τους ανθρώπους. «Αν πίστευα ότι υπήρχε πρόβλημα, θα το είχα δηλώσει στην εργασία μου», δήλωσε. Παρόλα αυτά, ήδη από το 1990, ο FDA είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια δεδομένα για να απαγορεύσει την κόκκινη χρωστική στα καλλυντικά.
Αν και ο οργανισμός είχε δηλώσει το 1992 ότι σκόπευε να αποσύρει το Red 3 από τα τρόφιμα, η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω έλλειψης πόρων. Τρεις δεκαετίες αργότερα, η πίεση από οργανώσεις υπεράσπισης των καταναλωτών και η πολιτική συγκυρία φαίνεται ότι οδήγησαν στην τελική απόφαση.
Η χρονική συγκυρία της απαγόρευσης δεν πέρασε απαρατήρητη. Ανακοινώθηκε λίγο πριν η Γερουσία επικυρώσει τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, τον υποψήφιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το οποίο επιβλέπει τον FDA. Ο Κένεντι, γνωστός επικριτής των προσθέτων τροφίμων, είχε δηλώσει ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις τεχνητές χρωστικές ουσίες, εάν οι εταιρείες δεν το έκαναν από μόνες τους.
Παρότι οι καταναλωτικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απαγόρευση, ο FDA δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις κινδύνου για τους ανθρώπους. Ο Jim Jones, αναπληρωτής επίτροπος του οργανισμού, ανέφερε ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το Red 3 προκαλεί καρκίνο σε αρουραίους δεν ισχύει για τους ανθρώπους.
Ωστόσο, πολιτικές φωνές όπως ο γερουσιαστής Tommy Tuberville εξέφρασαν ανησυχίες για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της απαγόρευσης, η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2027. «Θέλουμε να σκοτώνουμε ανθρώπους για δύο ακόμη χρόνια;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Η Διεθνής Ένωση Κατασκευαστών Χρωμάτων επιμένει ότι το Red 3 είναι ασφαλές στις μικρές ποσότητες που καταναλώνονται συνήθως. Η ουσία χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα, από δημητριακά και καραμέλες έως ποτά και γλυκά, ενώ είχε εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ ήδη από το 1907.
Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Thomas Galligan από το Center for Science in the Public Interest, υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τη ρήτρα Delaney, κανένα συστατικό που προκαλεί καρκίνο σε ζώα δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται στα τρόφιμα. «Είναι απλά ένα εργαλείο μάρκετινγκ, όχι κάτι που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας», δήλωσε.
Η Καλιφόρνια είχε ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει την κόκκινη χρωστική από το 2027, μετά από μελέτες που τη συνέδεσαν με υπερκινητικότητα στα παιδιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση της στα τρόφιμα, ενώ η ΕΕ απαιτεί ειδική σήμανση στις χρωστικές που ενδέχεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών.
Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να αφαιρούν το Red 3 από τα προϊόντα τους, αντικαθιστώντας το με φυσικές εναλλακτικές, όπως ο χυμός τεύτλων, η καρμίνη (που προέρχεται από έντομα) και οι χρωστικές από λαχανικά όπως το κόκκινο λάχανο και το ραπανάκι.
Ο FDA δεν έχει δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρωστική μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ο ίδιος ο Borzelleca υποστηρίζει ότι η μελέτη του δεν έδειξε τέτοιο κίνδυνο και εκφράζει έκπληξη για την απαγόρευση.