Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγόρευση καλλιεργούμενου κρέατος στην Ιταλία: Μήπως να το ξανασκεφτούν;

ΑρχικήΝέαΑπαγόρευση καλλιεργούμενου κρέατος στην Ιταλία: Μήπως να το ξανασκεφτούν;
spot_img

Ανησυχίες στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αποτελεί η απόφαση της Ιταλίας να απαγορεύσει το καλλιεργούμενο κρέας.

Για κατάρρευση του συστήματος παραγωγής περιβαλλοντικά φιλικών τροφίμων προειδοποιεί το ευρωπαϊκό ινστιτούτο Good Food Institute Europe (GFI) και η επιστημονική κοινότητα, μετά την απαγόρευση παραγωγής και εμπορίας καλλιεργούμενου κρέατος στην Ιταλία από την κυβέρνηση.

Εδώ και λίγο περισσότερο από έναν μήνα, η Ιταλία είπε ένα ηχηρό όχι και στο καλλιεργημένο κρέας, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πρόστιμο ως και 60.000 ευρώ για εταιρείες που θα επιχειρήσουν να παράγουν προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος στην Ιταλία.

Βασικό επιχείρημα για τη λήψη του μέτρου ήταν η προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της χώρας όπως και των παραγωγών της και της Ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων.

Η Alice Ravenscroft , Επικεφαλής Πολιτικής στο Good Food Institute Europe, δήλωσε πως η  ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα έκλεινε τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του τομέα στην Ιταλία, εμποδίζοντας την επιστημονική πρόοδο και τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν νέα τρόφιμα φιλικότερα προς το περιβάλλον, τα ζώα και το κλίμα. «Η Ιταλία θα έμενε πίσω καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ο κόσμος προχωρούν προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές σύστημα τροφίμων. Και το 54% των Ιταλών που ήδη θέλουν να δοκιμάσουν καλλιεργημένο κρέας θα απαγορευόταν να το κάνουν», αναφέρει επικαλούμενη σχετική έρευνα για τους καταναλωτές και τη στάση του προς το καλλιεργούμενο κρέας.

Την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα εκφράζοντας τις ανησυχίες της κάνει λόγο για μια ήδη ενδελεχή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και της θρεπτικής αξίας του καλλιεργούμενου κρέατος από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, με διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες, η οποία έχει θεσπιστεί και για οποιοδήποτε «νέο» τρόφιμο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον Δεκέμβριο του 2020, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε ρυθμιστική έγκριση σε ένα καλλιεργούμενο προϊόν κρέατος και έκτοτε οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ έχει ανοίξει και το πρώτο εστιατόριο που διαθέτει πιάτα με καλλιεργούμενο κοτόπουλο. Επιπλέον, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία ή η Ισπανία χρηματοδοτούν την καινοτομία στον τομέα του καλλιεργούμενου κρέατος με εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, επιστημονικές έρευνες δείχνουν στοιχεία υπέρ του καλλιεργούμενου κρέατος και των οφελών του στο περιβάλλον, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 92% λιγότερες εκπομπές από το συμβατικό βόειο κρέας, να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την παραγωγή κρέατος έως και 94% και να χρειάζεται έως και 90% λιγότερη γη.

Μια δήλωση του  Alessandro Bertero, βιοτεχνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, που δημιούργησε το δικό του εργαστήριο για μελετήσει την ανάπτυξη του καρδιακού ιστού ξεκινώντας από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, που παρατίθεται στον ιστότοπο Nature, αναφέρει πως «απαιτούνται ακόμη αρκετές ανακαλύψεις για την κλιμάκωση της παραγωγής, έτσι ώστε το καλλιεργούμενο κρέας να γίνει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο συμβατικό κρέας». Ο Bertero πιστεύει , επίσης, ότι μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να αναλάβουν τον κίνδυνο να υποστηρίξουν τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις.

Γιατί, λοιπόν, η Ιταλία να μείνει πίσω σε αυτή την καινοτομία; Ούτως ή άλλως η ύπαρξη από μόνη της του καλλιεργούμενου κρέατος δεν σημαίνει το τέλος των παραδοσιακών προϊόντων που οι βουλευτές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο θεωρούν πως «κινδυνεύουν». Οι κυβερνήσεις, όπως επί του παρόντος της Georgia Meloni, πρέπει να σκεφτούν κλιματικά και όχι μόνο υπέρ των επιχειρήσεων ή των «παραδοσιακών» αξιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο