Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη Τροφίμων: Στα “σκαριά” νέο παγκόσμιο πρότυπο από τον Codex Alimentarius και την GFSI

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπάτη Τροφίμων: Στα "σκαριά" νέο παγκόσμιο πρότυπο από τον Codex Alimentarius και την GFSI
spot_img

Ο Codex Alimentarius αναπτύσσει μια νέα καθοδήγηση σχετικά με την απάτη στα τρόφιμα και τα Συστήματα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Εισαγωγών και Εξαγωγών Τροφίμων

Ο οργανισμός Codex Alimentarius – που ιδρύθηκε από τον FAO και τον ΠΟΥ, καθορίζει διεθνή πρότυπα τροφίμων με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών και τη διασφάλιση δίκαιων πρακτικών στη βιομηχανία τροφίμων – έχει σχηματίσει μια ομάδα εργασίας που στοχεύει να ανανεώσει τις τρέχουσες οδηγίες για την απάτη στα τρόφιμα με ένα ενοποιημένο έγγραφο.

Η ομάδα εργασίας θα προεδρεύεται από τις ΗΠΑ, με συμπροέδρους από την ΕΕ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν είτε το 2024 είτε το 2025.

Η προσπάθεια θα υποστηριχθεί από την ομάδα βιομηχανίας Global Food Safety Initiative (GFSI), η οποία θα συνεργαστεί με την Επιτροπή Codex για τα Συστήματα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Εισαγωγών και Εξαγωγών Τροφίμων (CCFICS) σχετικά με την καθοδήγηση.

«Ενώ υπάρχει κάποια υπάρχουσα καθοδήγηση που αντιμετωπίζει δόλιες δραστηριότητες, υπάρχει σημαντική ανάγκη για το CCFICS, το οποίο ασχολείται με «οριζόντια» ζητήματα, να αναπτύξει ορισμούς και να ενημερώσει τις οδηγίες του ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις τρέχουσες πρωτοβουλίες απάτης στον τομέα των τροφίμων», ανέφερε η GFSI σε δήλωση.

Προσέθεσε ότι το σημαντικό δεν είναι να «εφευρίσκουμε εκ νέου τον τροχό», αλλά να εντοπίσουμε, να συλλέξουμε και να χρησιμοποιήσουμε υπάρχουσες εργασίες στις επιστημονικές, ακαδημαϊκές και ρυθμιστικές κοινότητες για τη δημιουργία ενός νέου προτύπου.

Η ομάδα βιομηχανίας θέλει η νέα καθοδήγηση να τονίζει τη σημασία της συμμετοχής της βιομηχανίας στη διαχείριση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, να αποσαφηνίζει τους ρόλους των διαφόρων επιτροπών του Codex στην καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας και να διασφαλίζει ότι καλύπτει επίσης τις ζωοτροφές για ζώα που παράγουν τρόφιμα.

Ο Codex σημειώνει ότι το σκάνδαλο με το ελαιόλαδο τη δεκαετία του 1980, η νοθεία γάλακτος το 2008 και η απάτη με το κρέας αλόγου το 2013 εξέθεσαν όλα την ευπάθεια των διεθνών αλυσίδων τροφίμων στην απάτη και το οργανωμένο έγκλημα.

Μια ενημέρωση του 2021 σχετικά με το θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νομικές παρεμβάσεις για απάτη τροφίμων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν τυπικό ορισμό για τη δραστηριότητα σε μια νομοθετική πράξη.

Συνέστησε επίσης τη χρήση αρχών αξιολόγησης τρωτότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (VACCP), νέων προτύπων τροφίμων και κανόνων επισήμανσης και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών σε περιπτώσεις απάτης τροφίμων, όταν τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων δεν είναι καταλληλότερα.

Συζήτησε επίσης τεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανίχνευση απάτης, συμπεριλαμβανομένων φορητών αναλυτικών συσκευών για χρήση στο πεδίο, πυρηνικών τεχνικών για εντοπισμό εσφαλμένης επισήμανσης προέλευσης ή διεργασίας, barcoding DNA για αντικατάσταση ειδών, καθώς και blockchain και άλλα ψηφιακά συστήματα ιχνηλασιμότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο